Áttétes mellrák

Segítséget szeretnék kérni édesanyám (62 éves) emlődaganatával kapcsolatosan. 4 cm daganatot találtak a mellében, mely a medence, a bordacsontra, valamint a csigolyákra áttétet adott. Lágyszövetet nem érint áttét. A daganat jellege: ösztrogénnel és progeszteronnal 100 %-ban jelölődnek, 3+ intenziással, HER 2 negatív, p53-al egy-egy sejt jelölődik, E-cadherinnel negítv, Ki 67 helyenként meghaladja a 14 %-ot. Diagnózis: Carcinoma lobulare invasivum mammea Az onkoteam a műtétet nem javasolta, hanem az infúziós kemoterápiát indítaná el, viszont az onkológus hormongyógyszert, csonterősítő (ossica 50 mg, Letrozol Phace 2,5 m, calcivid) mellett egyéb gyógyszeres kezeléssel kezdené a terápiát. A kérdésem: milyen prognózisra lehet számítani csontáttét esetében. A kezelések mellett a fő daganattal miért nem kezdenek valamit? Tudom, hogy a gyógyulásra nincs esély, de meddig lehet egy ilyen betegség lefolyását elnyújtani, (hónapokban, esetleg években lehet gondolkodni) , amennyiben jól reagál a kezelésekre: Köszönettel: Judit

Dr. Baki Márta válasza áttátes emlő daganat témában

Kedves Judit!

Édesanyja nagy valószínűséggel már nem menstruál, így az un. posztmenopauzális csoportba tartozik. A daganat szövettani leírása alapján jól reagálhat hormon kezelésre, ami ezen típusban szinte ugyanazt a hatást éri el csak lassabban, mint a kemoterápia. Ugyanakkor a hormon kezelésnek kevesebb mellékhatása van és hosszabb ideig adható. A szokásos hormon kezelés – aromatáz gátlók – mellett lehetőség van egy másik fajta tablettás kiegészítésre, – CDK4/6 gátló – ami még tovább egyensúlyban tarthatja a betegséget. Esetleg még ki lehet egészíteni a terápiát a csontok leépülését gátló anyaggal, de ekkor a klinikai tüneteket is figyelembe kell venni. Csak a terápia megkezdése után, annak eredményétől függően jöhet esetleg szóba, hogy az emlőt eltávolítsák. A fent ismertetett kombinált kezeléssel meg van az esély arra, hogy minél hosszabb ideig fent lehessen tartani a beteg állapotát vagy javítani lehessen rajta. A felsorolt gyógyszerek alapján az aromatáz gátló és csontvédő gyógyszeres kezelést már el is kezdték. (letrozol, ossica)

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2019. március 27., 10:52; Megválaszolva: 2019. április 05., 14:45
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?