• Complex sclerotisalo laesio eltávolítása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! A mammográfia során kiszűrtek egy jóindulatú elváltozást, amit core biopszia követett, meg is van a diagnózis, sebészeti eltávolítás a javaslat. Mivel konzultációra még nem volt alkalmam és a sebésszel történő találkozóra még később kerül sor, tudna segíteni a lelet értelmezésében? Diagnózis: B3 complex sclerotisalo laesio A röntgen alapján 3cm-es folt látható a ball mellemben. Amit már tudok: A sclerotisalo laesio alapvetően jóindulatú elváltozás, amely azonban rosszindulatúvá válhat (B3), így ilyen esetben a szakmai ajánlások az eltávolítás mellett szólnak. Ami kérdés felmerült még bennem: 1. A complex sclerotisalo laesio lefordítható laikus nyelvre? Mi ez, hogyan kell elképzelni? Van valamilyen konkrét oka a kialakulásának, amire pl. a jövőben figyelni kell (pl. ütés, stb.)? 2. A 3 cm az átlagos, vagy annál nagyobb/kisebb? Méret alapján mennyire komoly? Ha „komplex”, az a jobbik vagy a rosszabbik jelző a kilátások szempontjából? Vagy nincs ilyen jelentősége? 3. A műtét során mire számítsak? Rutin műtét vagy nagy műtét? Mekkora részt metszenek ki ilyenkor, a 3 centit vagy egy nagyobb ráhagyással dolgoznak? Előre is köszönöm válaszait!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a mellképlet eltávolítása. témában

        Kedves Kérdező! Bár kérdése sebészeti profilú, nőgyógyászként a következő a válaszom:A sclerotisálo laesio a képlet elmeszesedési hajlamát mutatja részben. Sohasem a nagyság a lényeg, hanem azon belül a folyamat kezdete és érettsége, amit majd a szövettan pontosít.Természetesen nincs "átlagos" méret. A komplex mindig az egyenletesen mutatkozó szerkezet ami a jó. A műtét méretét, sebzést és kiterjedést menet közben sok minden befolyásolhatja.Nyugalom, időben van minden. A fő: a metszést sz ép szövetben kell vezetni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 01., 16:43; Megválaszolva: 2019. március 02., 11:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: