• Mellgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! 16 napja szültem. A babám nem tudott mellből szopni, a kórházban sem értették, miért nem megy neki, azóta sem jött össze neki, hiába próbálkoztunk. Ráadásul valahányszor mellre rakom, üvölt, végül elalszik a fáradtságtól. Bevettük az itatópoharat, órákat próbálkoztunk, de semmi, és erre kezdek lelkileg is rá menni, pedig az elején úgy gondoltam, ez csak átmeneti, menni fog. Sokat tudtam fejni, így a táplálás nagyját anyatejből tudtam biztosítani, de 2 napja begyulladt a bal mellem, és nagyon megcsappant a tejem is. Magas lázam lett, voltam orvosnál, írt fel antibiotikumot. Azt javasolta, amit olvastam is sok helyen: meleg borogatás, masszírozás, teljes fejés. Csakhogy ettől azonnal felugrik a lázam 39.9-re. Már ott tartok, hogy inkább elapasztom a tejem. Amióta ezt a döntést meghoztam, lelkileg is könnyebb, és a lázat is könnyebben viselem, pedig tudom, hogy ez egy nagy döntés, ami sokak szerint elítélendő, számomra sem volt könnyű idáig eljutni. A kérdésem: érdemes az apasztással foglalkozni, amíg tart a gyulladás? Hogyan segíthetnék azon, hogy a gyulladás elmúljon, normális, hogy fejés után belázasodok? A fejések között hidegvizes pelenkával borogatom a melleimet, ez enyhíti a fájdalmat is, és a lázamat is leviszi. Ez folytatható, vagy amíg tart a gyulladás, hanyagoljam? Köszönöm válaszát! Tisztelettel, ef

        Dr. Farkas Ágnes válasza a mastitis témában

        Kedves Hölgyem! Valóban vannak olyan helyzetek, amikor a friss anyukákra akkora teher nehezedik, hogy nem tudják a szoptatást megoldani különböző (akar fizikai, akar lelkiokok miatt). Mielőtt ezt a döntést meghozza, mindenképpen érdemes lenne ismét elmennie orvoshoz, mert antibiotikum mellett nem kellene, hogy továbbra is láza legyen, ez ellenőrzést igényel. Lehet, hogy csak a fejés technikája nem megfelelő, egy csecsemős nővérke lehet, hogy olyan hatékonyan tudna segiteni Önnek, hogy mégiscsak adna anyatejet is a babának. Ha nem megy, akkor pedig nem megy, nem kell mindenkinek szoptatnia, tápszerrel is tökéletesen fog fejlődni gyermeke. Ha elmegy kontrollra, megbeszélik orvosával a helyzetet, azt, hogy megpróbálja-e a csecsemős nővérrel a fejést. Ha nem, akkor viszont a legegyszerűbb az lesz, ha kap egy gyógyszert, amivel el lehet apasztani a tejtermelést, és a panaszai sokkal hamarabb megszűnnek majd, nem kell se vizesruházni, se a lázzal vagy a gyulladással bajlódnia. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
        szülész-nőgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Farkas Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 02., 15:26; Megválaszolva: 2019. február 10., 00:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: