• Szövettani lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! 1hónapja emlődaganat miatt jobb mellemet eltávolították, nyirokcsomó sentinel jelölés negatív lett, nem kellett eltávolítani.Tegnap elkészült a teljes szövettan a nyirokcsomó mintáról:Metastasis carcinomatosa lymphoglandularum (1/1). Megjegyzés:A vizsgálatra küldött sentinel nyirokcsomó beágyazott metszeteiben kis területen a subcapsularis régióban tumoros metastasis igazolódott. Az elvégzett immunhisztokémiai vizsgálat a nyirokcsomó állományában összesen 2mm-t meghaladó tumoros gócokat igazolt. Ezeket a sorokat én már itthon olvastam, sebész orvosom és onkológusom is sugárkezelést, zitazoniumot és injekciót írt elő további kezelésként.Kérdésem lenne, hogy ez a lelet áttétet jelent? Menjek vissza és kérdezzek erre rá a megjegyzés részre? vagy ez az utókezelés megfelelő? Előre is köszönöm a választ

        Dr. Baki Márta válasza a nyirokcsomó szövettan témában

        Tisztelt Asszonyom! Abban az esetben, ha a daganatos oldalon teljes emlő eltávolítás történt, és a hónalji nyirokcsomók egyikében – jelen esetben a szentinel nyirokcsomóban - daganatos gócot találtak, akkor sugárkezelés és hormon terápia javasolt. Életkora alapján nagy valószínűséggel még rendszeresen jelentkezik havi vérzése, s ekkor havonta vagy 3 havonta adandó hormon injekció mellett Zitazonium adása javasolt, amennyiben a daganat szövettani eredménye ezt indokolja. A jelen álláspont a nemzetközi és a hazai szakmai ajánlásnak megfelel. Ennek alapján az Ön ellátása teljesen rendben van, s az injekció beadási időpontokat vegye igénybe a tabletta szedése mellett, ill. a sugárterápiát. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2018. november 27., 22:56; Megválaszolva: 2018. december 01., 15:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: