• MICROCALCIFICATIO A MLLBEN

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A2 évenkénti emlőszűrés után visszahívtak további vizsgálatra. Az UH:U.2, benignus. Bal oldalon 10 óránál az aerola szélénél 17mm mélyen 2.5 mm-es kere, egyszerű cysta van A bfq.-banelszórtan több hasonló nagyságú cysta látszik.Egyéb eltérés az emlőkben nem ábrázolódott. Az axillákban kóros echoszerkezetű nyirokcsomó nincs. A mammográfia microcalcificaciós területet mutatott, ami az ultrahanggal nem sikerült látótérbe hozni. Ezért RTGvezérelt core biopsiát vettek, aminek ez az eredménye:A mintában lobulált zsírszövet figyelhető meg csupán, illetve egy ér átmetszetet vizsgálhatunk.Emlőállományra utaló ductalis vagy acinaris struktúrák nem láthatók. A mintát korlátozottan tekinthetjük reprezentatívnak. Dg.korlátozottan értékelhető minta adiposus állomány csupán B1 Fél év múlva UH vizsgálatot javasoltak. Kérdésem az lenne, hogy megnyugodhatok-e ezek után? Mit jelent az, hogy korlátozottan tekinthető reprezentatívnak? Ha most nem látszik az UH-n akkor fél év múlva miért ezt a vizsgálatot ismétlik? Válaszát elóre is köszönöm

        Dr. Baki Márta válasza a microcalcificatio témában

        Tisztelt Asszonyom! Nagy valószínűséggel, ha fél év múlva az ultrahangos vizsgálat során nem találják ezt a meszesedést, akkor ismételten mammografiát is fognak végezni. Abban az esetben, ha ez a meszesedés – mikrocalcificatio – nem változik, akkor vagy további megfigyelést vagy ismételt biopszia elvégzését javasolják. A „nem reprezentatív minta” kifejezés azt jelenti, hogy az emlő mirigyes állományára vonatkozóan nem nyertek anyagot. Az emlő csatornák és mirigy termelő területek helyett – amint Ön is írja – zsírszövetet és érátmetszetet tartalmazott az a minta, amit a core biopszia során nyertek. Nagy valószínűséggel a mammografiát végző orvos kollegák véleménye szerint rosszindulatú elváltozás egyértelműen nem bizonyítható a rendelkezésre álló adatok alapján, de a gyanú fennáll, ezért javasolják a fél év múlvai komplex vizsgálatot. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2018. szeptember 28., 09:19; Megválaszolva: 2018. október 01., 21:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.