Csomó a mellben menstruáció idején

Üdvözlöm! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a legutóbbi menstruációm alkalmával mielött megjött, a jobb mellem nagyon fájt, meg volt dagadva, nagyon érzékeny volt a mozgásra ha felálltam már az fájdalommal járt és lett benne a külső részen 2 csomó. Semmilyen váladék nem jött a mellemből. Menstruáció után a fájdalom elmúlt, viszont a csomók meg vannak. De olyan mintha már kisebbek lennének. Így a kérdésem az lenne, hogy mitől lehet ez? Veszélyes lehet? Akár daganat is kialakulhat belőle? Várjam meg a következő menszeszemet vagy menjek vele orvoshoz? Elöre is köszönöm a válaszát Tisztelettel Anett

Dr. Pétervári László válasza Emlő elváltozás témában

A női nemi szervekhez hasonlóan a mellek működésére is jellemző a havi ciklusosság, miután a nemi, főként a petefészekben termelődő hormonok erőteljesen hatnak rá. Az emlők állapotából tehát jól követhető a havi ciklus is. A hormonális szabályozás célja, hogy megtermékenyülés és várandósság esetére megteremtse a majdani utód szoptatásának alapfeltételeit.

A ciklus 10. napja táján (a menstruáció első napjától számítva) az ösztrogén-termelés fokozódik, a tejcsatornácskák fejlődésnek indulnak, a mellek duzzadni kezdenek. Sok ösztrogén termelődésekor tehát a mirigy csatornahálózata fejlődik, megnő a bimbó és a bimbóudvar, a mell tömöttebb. A félidőben bekövetkező tüszőrepedés után elkezd termelődni a progeszteron, ami csökkenti az ösztrogén hatását, mindazonáltal beindítja a tejmirigyekben a mirigyhám sejtjeinek osztódását. Az ösztrogén és immár a progeszteron együttes hatására a mirigyállomány nagyon megnő, az emlők megnagyobbodnak. Közvetlenül menstruáció előtt feszül a mell legjobban, a legkeményebb és a legérzékenyebb. A megduzzadt tejmirigyek miatt akár gyanúsan csomósnak is érezhető.

Ha azonban a megtermékenyülés elmarad, s ezért a progeszteron-termelés, valamint az ösztrogén-szint ismét csökken, a tejmirigyek és -csatornák is visszafejlődnek. Ezért érződik az emlő a havi vérzés után közvetlenül puhának. Ez az időpont a legalkalmasabb a mellek önvizsgálatára, ilyenkor az emlők jól áttapinthatóak.

Emlő szakrendelésre jelentkezzen be, a biztonság miatt.

Kérdés: 2017. január 22., 13:55; Megválaszolva: 2017. január 23., 21:54
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mellrákom lenne?
Kedves Doktor Úr! 26 éves vagyok. 2 nappal ezelött a mellbimbó udvar mellett halvány vörös foltra lettem figyelmes kb egy 10 forintos méretét teszi...
Mellciszta
Tisztelt Doktor Úr/Nő. Szeptemberben szokásos mell ultrahangon voltam, ahol kissebb cisztákat találtak mindkét mellemben. Összesen 5 volt. Legnagyobb...
Mire számíthatok UH után?
Kb 5 napja tapasztaltam először bal oldalon hónalj alatt/oldalamnál fájdalmat. Először arra gondoltam, hogy elfeküdtem, vagy meghúztam esetleg. De a...
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?