Elváltozás

Tisztelt Doktornő! Mammográfián kimutattak egy bizonytalan eredetű elváltozást, amelyet műtéti úton eltávolítottak. A szövettani leleten a diagnózis: papillomatosis intraductale mammae, némi atypiaval, vékony recectios szél. Fél év múlva kontroll a mammografián, más útmutatást nem kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy a műtéttel biztosított-e a gyógyulás, a szervezetben máshol nem okozhat problémát? Kiújulásától kell-e tartani? Mi okozhatta ennek a kialakulását? Szeretném, ha az életmódra tenne javaslatokat, a megelőzés szempontjából fontos jótanács, táplálkozás jótékony hatása. Segítségét köszönöm!

Dr. Tóth Judit válasza Papillomatozis témában

Kedves Kérdező!

A műtéttel eltávolításra került a betegség nagy valószínűséggel egészében, azonban gyakran más tejjáratban is előfordulhat, vagyis több gócban is kialakulhat. Ezért hívták vissza kontrollra.

Ne nyugtalankodjon, jelen szövettan igazolta, hogy nem rosszindulatú az elváltozás, azonban minden fokozott sejtszaporodás az emlő sejtjeiben nagyobb figyelmet igényel.

Fontos még tudni, hogy a papillomatozis tünetei kiújuláskor elfedhetik más, komolyabb betegség tüneteit, ezért szintén fokozott figyelmet érdemel.

Sajnos nem tudok olyan preventív, akár életmódra vonatkozó tanácsot, amely ezt megakadályozza.

Rendszeres és fegyelmezett kontrollvizsgálatok szükségesek. Bízza magát emlődiagnosztikával foglalkozó szakemberre.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. január 24., 12:46; Megválaszolva: 2016. január 24., 15:48
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
Biopszia 96 éves korban
Tisztelt Főorvosnő! Édesanyám elmúlt 96 éves, pangásos szívelégtelenséggel, krónikus veseelégtelenséggel, idült ischaemias szívbetegséggel...
Mell trauma lelet aggodalom