van remény?

Tisztelt Doktornő /Doktor Úr! Néhány hete mammográfia vizsgálatnál jobb mell külső-felső negyedében egy 3 cm körüli elváltozást vettek észre. Ultrahangon 2, 6 cm. Citologiai mintavétel után a leletemen a következő szerepel: ,, HE festés után discotabilis kis számú Nuclear Grade I. ductalis karakterű daganatsejt figyelhető meg, melyek 10-12 micron átmérőjűek mindössze, a cytoplasma keskeny, a mag hyperchrom, szabálytalan maghártya lefutású, egy-egy nucleolus jellemzi. Axilla: sejtmentes kenetek. Vélemény: Igen sejtszegény emlő aspiratum malignitas gyanúját felvető kis számú atypusos sejttel. Az axilla biopsiája zsírszövetet ért. I. C4. II. C1." Ezt követően biopsziat vettek: ,, Malignus eelváltozás: pleiomorph ILC, nuclear grande 2, tubularis forma: nincs, microcaltificatio: nem láthat, perineuralis invasio: nem látható, perivascularis localisatio: nem látható, vérbetörés-, nyirokérbetörés: nem látható, lymphoid reakció: van, enyhe fokú. Oestrogen: 100%+++ pozitív q8, progesteron 40%+++ q7, her2: negativ, score 0, e-cadherin: kismérvű focalis, segmentalis membránpozitivitás, Ki-67: 10 % proliferatios ráta." Mit jelent ez a lelet? Milyenek a kilátásaim? Lehetséges áttét is? Ami miatt még nagyon aggódom, hogy ezek a vizsgálatok több mint egy hónapja zajlanak. A sebészhez pedig majd 2 hónapra kaptam időpontot. A vizsgálatok után egy másik radiológus is csinalt vizsgálatot, ő 4 cm- nek látta. Mit tegyek? Keressek egy másik sebészet? Muszáj a műtétet, kezelés nem lenne jobb a zsugoritasra? Nagyon aggódom, hogy nagy a baj és nem történik semmi még egy ideig. Válaszát köszönöm! Judit (61éves)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza szövettani lelet témában

Kedves Judit!

A leletét elolvasva annyit lehet látni, hogy az emlőben lévő elváltozás rosszindulatú, de a hónalji nyirokcsomó nem pusztán a mintavétel eredménye alapján nem informatív.Tehát azt, hogy van e hónaljban áttét nem tudom ennyi alapján megmondani.

Az sem egyértelmű még ezekből az adatokból, hogy a műtét az elsődleges, vagy az előkezelés a daganat megkissebítése céljából.

Azt sem ártana tisztázni, hány cm is valójában a daganat, mert a 2, 6 cm-es emlődaganat, hónaljban negatív nyirokcsomókkal elsősorban műtéti indikációt jelent. Ha pici az emlő persze ez is lehet relatíve nagy, de egy normál méretű emlőt szépen meg lehet operálni, esztétikailag megfelelő nagyságú emlő marad vissza. A 4 cm-nél viszont már valóban előnyös az előkezelés.

A 2 hónap idő a műtétig hosszúnak tűnik számomra is. Sajnos a nyári szabadságok miatt meglehetősen korlátozottak a lehetőségek, de a korábbi műtét biztonságosabb lenne valóban.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. július 07., 20:39; Megválaszolva: 2015. július 11., 20:33
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2