• Scleroderma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kérném a segítségét a mellékelt kórszövettani lelet értelmezésében, Ön szerint mennyi a reális esélye a sclerodermának, illetve belgyógyász vagy bőrgyógyász orvos megkeresése javasolt-e? Makroszkópos leírás: I. 2 db anyag érkezett 1: 10x6 mm-es tömött tapintású zsírszövet 2: 10x5 mm-es bőrrészlet, felszínén és metszéslapokon elváltozás nem látható E3sorAPAS Mikroszkópos leírás: Hátról biopsia

        Dr. Bodnár Edina válasza a szövettani lelet témában

        A nyákfelszaporodás miatt a scleroedema valószínű, ami nem egyenlő a sclerodermával. Nőkben infekciókhoz szokott társulni, és általában magától visszafejlődik. Amennyiben nyelésnehézség, izomgyengeség, szívpanaszok jelentkeznek, akkor belgyógyászati vizsgálat is javasolt. Egyebekben forduljon személyesen bőrgyógyászhoz. Amennyiben nem múlik spontán a bőrtünet, akkor PUVA fénykezelés, szisztémás szteroid vagy ciclosporin jön szóba.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2017. március 07., 09:38; Megválaszolva: 2017. március 20., 14:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: