Emlőrák?

Tisztelt Doktornő! 2014.nov.6-án volt egy mellkas ct-m ahol kétoldali részleges tüdőembóliát állapítottak meg illetve a bal emlő belső felső quadransaban 15 mmes ovális lágyrészdenzitású képletet! Vérhigitót szedek azóta! 2014.12.17-én volt egy mamográfiám ahol egy 1, 5 cm es képletet igazoltak, uh-pn 18x8 mmes inhomogén, echoszegény, lobulált konturú, ovoid képlet látható! axillákban patologiás nyirokcsomó nincs! Ezután 12.22én FNAB történt aminek eredménye ez lett: A sejtdús keneteken szabályos ductushámsejtekből felépülő sejtcsoportok tünnek, melyek körül ill. a háttérben nagy számú myoepthelsejt jelen van.Emellett nyákszerű anyag is megfigyelhető a háttérben, valamint dissotialt torlodó, szabálkytalan maggal illetve chromatin szerkezettel rendelkező daganatgyanus elemek is megfigyelhetők, e sejtcsoportok körül a myoepithel sejtvonal nem mutatható ki! Dg.: vegyes cytologiai képet adó laesio. Az összképet figyelembevéve felmerűl, hogy komplett sclerotizáló laesioban kialakult folyamat adja az elváltozás malignusnak tünő sejtjeit! Core biopssia lesz január 13-án! A kérdésem az lenne eme lelet alapján, hogy ön szerint ez biztos rosszindulatú és hogy vajon okozott e áttétet már! Laborjaim úgy ahogy rendben vannak! A hátfájásom nem múlik azóta sem, ez már akkor megvolt mikor kiderűlt az embóliám! A ct a mellkasban semmiféle kóros nyirokcsomót nem írt le akkor! Eddig senki nem mondott semmit istenigazából! Szeretném ha őszintén elmondaná véleményét! Rosszindulatú emlődgaanatom van vagy nincs? Időben vagyok vagy már kicsit késő? Köszönettel! Üdvözlettel: (36 éves anyuka)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza cytológia, core-biopsia témában

Kedves Kérdező!

Nem véletlen, hogy nem adtak még végleges választ arra a kérdésre, hogy rosszindulatú daganat-e vagy sem, mert az eddigi adatokból 100% biztonsággal ez nem mondható meg. Mivel kizárni sem lehet a rosszindulatúságot, a több információval bíró core-biopsziát fogják elvégezni.

Tudom, hogy nagyon nehéz ilyenkor a várakozás, de fontos pontos diagnózishoz jutni a további legoptimálisabb kezelés érdekében. Az nagyon jó hír, hogy nincs nyirokcsomó a hónaljban és maga az elváltozás mérete sem túl nagy.

A hátfájással kapcsolatban nem tudok konkrét dolgot mondani, mert annak is számtalan oka lehet. Ha nem szűnik, további vizsgálatok szükségesek.

A korai vagy késői stádium meghatározásával ne fussunk előre, mert ugye még azt sem tudjuk biztosan, hogy daganattal állunk e szemben.

Tudom, hogy nagyon nehéz ilyenkor azt kérni, ne keresgessen az interneten, ne gondolkozzon ezen, hisz adat nélkül csak találgatunk és feleslegesen szorong. Terelje el a figyelmét, próbáljon pozitív gondolatokat behívni és mindig csak a konkrét tényeket értelmezze.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. január 09., 18:58; Megválaszolva: 2015. január 10., 10:07
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat