Kemoterápia alatt fogyasztható?

Tisztelt Válaszoló Orvos! Idén októberben emlőrákkal diagnosztizáltak. Szeptember 30-án volt az első műtétem, amely során csak a daganat került eltávolításra 1-2 mm-es ép széllel (egy helyen 0 mm volt) , mivel az előzetes vizsgálatok nem igazolták egyértelműen a rosszindulatúságot. Miután kiderült, hogy az elváltozás sajnos rák, november 6-án ismét megműtöttek, ekkor a teljes bal emlőm eltávolításra került és 2 db őrszem nyirokcsomót távolítottak még el a hónaljból, melyek szerencsére negatívak lettek. Adjuváns kemoterápiát kapok (terv szerint 6 ciklus FAC lesz) , ebből az elsőt december 11-én már felvettem. 2 kérdésem van: 1. Úgy értesültem, hogy a műtét utáni kemoterápiák adásának van egy megadott határideje, ami max. 8 hét, tehát ezen belül meg kell kapnia a betegnek az első kezelést. Mivel nekem 2 műtétem volt, így én az első kezelést az első műtéttől számított 10. héten és a második műtéttől számított 5. héten vettem fel. Nem veszít így a kemoterápia hatékonyságából, hogy az első műtéttől számítva már kifutottam a 8 hétből? Egyáltalán valóban van egy ilyen időkorlát a kemoterápiák adásakor? 2. Kemoterápiás kezelés alatt szabad zöld árpa italt és fekete gyümölcsökből álló étrend kiegészítőket fogyasztani, ezek ugyanis erős antioxidánsú készítmények jelentős méregtelenítő hatással, és azt hallottam, hogy kemoterápiás kezelés alatt nincs helye a méregtelenítésnek, nehogy az infúzióval bejuttatott sejtmérgeket is "kipucolja". Szeretném, ha a kemoterápiás szerek a lehető legnagyobb mértékben fejtenék ki hatásukat a szervezetemben (főleg azért, mert azt mondta a kezelőorvosom, hogy az én daganattípusom különösen érzékeny a kemoterápiára) , ugyanakkor másik oldalról jó lenne ez idő alatt segíteni a szervezetnek a kezeléseket minél kevesebb maradandó károsodás nélkül átvészelni. Kérem adjon tanácsot! Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza tumor kezelés témában

1./ A kemoterápiát lehetőleg valóban a műtét után két hónapon belül illik elkezdeni. (Túl korán nem, mert zavarja a sebgyógyulást, túl későn sem, mert éppen a mikro-áttétek ellen adjuk, tehát ne adjunk túl sok időt ezek képződéséhez.)

2./ A kemoterápia sejtméreg ("cytotoxikus", vagy legalábbis "cytosztatikus" anyagokról van szó) . Ha ezt a "mérgezést" csökkentjük, csökkentjük a daganat-ellenes hatást is. A reklámokon keresztül a komplementer készítményeket gyártók bombázzák a társadalmat, ezért a kedves emberek tömege azt hiszi, hogyha XY anyagot meg ZX anyagot szed, akkor jó lesz. Nem lesz jó, ráadásul csökkentheti a kemoterápia hatásosságát. Nem tudjuk pontosan, mert ezekkel az anyagokkal és - esetünkben a FAC kombinációval - együttes vizsgálati tapasztalatok nincsenek. Tehát nincs "bizonyítékokon alapuló orvoslás" (evidence based medicine) . Nincsenek olyan vizsgálatok, hogy ezer FAC-ot kapó betegnek adtak mellé X lila füvet, másik ezernek nem adtak, vagy éppen Y sárga füvet adtak, és mi volt a különbség mondjuk 5 év múlva.

Azaz: X anyag vagy Y anyag vagy erősíti, vagy gyengíti a FAC hatását, de lehet, hogy közömbös, nem tudjuk.

Bizonytalanra ne menjen, itt egy pár százalékon múlhat az élete: nem mindegy, hogy 85%-ban, vagy 90%-ban éli túl tünetmentesen a daganatos betegséget.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. december 20., 10:36; Megválaszolva: 2014. december 22., 23:54
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat