• stagnálás vagy progresszió?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nagymamámat 13 éve rosszindulatú emlődaganattal operálták, melynek adatai: 2001 -ben j.o.-i mastectomia +ABD Ca.lob.inf. G2:II pT 2 NO MO ER: 70%, PR: 70% p53:neg. cerb: neg. CD 44: 20% (a műtét után hormonkezelést és sugárkezelést kapott) Az onkológus doktornő által nyomtatott ambuláns lapon még a kövtkező szerepel: Met oss C7950 2013.11 Rtg -n: A jobb clavicula sternumközeli részén kb. 17 x 5 mm-es, viszonylag jól körülhatárolt, felritkult terület Nagymamán rettenetesen izgulós, sajnos nagyon enyhén demens, talán ezért a doktornő szóban nem jelentette ki hogy egyértelműen csontáttétről van szó, így a nagymamám egyáltalán nem is veszi komolyan a helyzetet, azt hiszi, hogy "gyanakszik ugyan áttétre a doktornő, de nem biztos benne és nem is találja, így neki semmi baja". 10 hónap után volt kontrollon, ami a következő eredménnyel zárult: - a röntgen szerint a felritkult terület mérete nem változott - kollagén keresztkötés: 388-ról 467-re emelkedett (de 550-g jó) - tumormaker CEA: 0, 6-ról 1, 6-ra emelkedett, ami 5-ig jó, de mégiscsak megduplázódott (ugyanaz a labor mérte mindkétszer) - CA 15-3: 19, 8-ról 23-ra változott, de ez is teljesen határértéken belüli. Ezek az az adatok stagnálásnak tekinthetőek? Nagymamám minden reggel szédülésre ébred és a jobb vállában, hónaljában fájdalmai vannak, amelyek már a karjába, könyékig kisugároznak. Nagyon gyenge, a legkisebb aktivitástól is kimerül, hullik a haja, étvágytalan és fogyott is. Mivel "nem tud" a betegségéről, elutasított a biszfoszfonát kezelést, annak mellékhatásai miatt. Ön szerint sincs miért aggódnom? Én úgy érzem becsapja magát, és bár nagyon megijesztené, mégis jobb lenne tudnia, ha valóban áttétről van szó, mert akkor szó nélkül vállalná a kezeléseket is.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a csontáttét gyanú témában

        Tisztelt Kérdező! A "tumormarkerek" az egyik negatív értékről a másik negatív értékre ingadoznak. Egy teljestest csontizotóp vizsgálat eldönthetné, hogy valóban van-e a csontrendszerben áttét, vagy nincs. dr. Nagykálnai Tamás


        Kérdés: 2014. október 18., 16:01; Megválaszolva: 2014. október 23., 18:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: