ez mellrák?

Kedves Szakértő! Másfél hónapja erősen fáj a bal mellem, nyomásra minimális fehér váladék ürül. 2 hete voltam ultrahangon, az negatív lett, a mammográfia viszont gyulladással fedett mellett mutatott. Vérvételen is voltam, semmilyen eltérés nem volt, ami gyulladásra utalt volna. Kaptam semicillint 5 napig, minimális javulás volt, már tudtam fájdalomcsillapító nélkül aludni, de maradt fájdalom. A mellem láthatóan nagyobb, súlyra, tapintásra teljesen más állományú. Ezt a vizsgáló orvosok is megállapították. Jártam onkológusnál, adott 10 napra augmentint, szerinte ez hatékonyabb lesz. Emellett néz tumormarkereket, de annak eredménye 2 hét múlva lesz. Azt mondta, a gyulladás nem bakteriális, ezért nem látszik a laboron és az ultrahangon. Akkor a gyulladásos mellrákon kívül van más lehetőség? Miért használna az antibiotikum, ha nem bakteriális a gyulladás? A tumormarker vizsgálata ilyenkor rutin, vagy erős gyanún alapul? Az, hogy nem történt biopszia, arra utalhat, hogy valószínűleg nem rák? Vagy csak akkor van biopszia, ha a tumormarker rosszat jelez? Ezeket mind megkérdeztem volna az onkológustól, de utólag jutottak eszembe. Köszönöm válaszát! biag

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlőprobléma témában

Tisztelt Kérdező!

Sok mindent ír, de sok fontosat nem: pl. menstruáció rendben van-e, szed-e hormonális fogamzásgátlót, ütés érte-e a mellét, van-e nagyobb nyirokcsomó a hónaljban, stb.?

Nem ismerem és nem is értem a "gyulladással fedett" mell fogalmát, ezért erről nem tudok véleményt mondani.

A váladékot mindenképpen el kellene küldeni cytológiára egy tárgylemezen.

Gyulladásos mellrák is létezik ("inflammatory breast cancer") , no dehát azt fel kellene egy rutinos onkológusnak, sebésznek ismernie.

Reméljük, hogy nem az.

A tumormarker nem túlzottan specifikus, de segíthet a nehéz kérdés megoldásában.

Ha az alkalmazott antibiotikumra 7-10 nap alatt nem változik, vagy alig változik, akkor specialistát kellene felkeresni mielőbb a baj kizárására, vagy ha baj van, annak mielőbbi ellátására.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. február 26., 14:11; Megválaszolva: 2014. március 02., 14:38
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Miért fájhatnak a melleim?
Tisztelt Hölgyem/Uram! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy miért lehet az hogy húzódik, és és ha hozzáérek fájnak a melleim? De csak akkor...
emlőprobléma
Tisztelt Nagykálnai Tamás Dr. Úr! Bal mellemben az axiális nyúlványban menstruáció előtt kemény, fájó kötege (csomónak nem nevezném) t...
csomó a mellben
tegnap este zuhanyzás közben éreztem egy kis csomót a jobb mellemben, ami eddig nem volt ott. nem fájt, de nagyon megijedtem tőle. ma reggel viszont már...
Mellbimbo probléma
Tisztelt Doktor úr! Pár napja a bal mellbimbómon észre vettem egy piros foltot egy elváltozás szerüséget ami eddig nem volt ott, nem nőtt és nem is...
Mitől növekedhetett meg a mellbimbóm...
Tisztelt Doktor Úr/Nő   Mint a kérdésemből kiderül, az a panaszom, hogy megnövekedtek a mellbimbóim pár hónapja. Arra gyanakszom, hogy a...