Ajánlott-e a hűsítő fejkendő használata?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azt hallottam, hogy a hűsítő fejkendő alkalmazásáról, hasznosságáról igen megoszlik az onkológusok véleménye, mivel a fejbőr ereinek összehúzásával állítólag gátolja a citosztatikum eljutását a véráramon keresztül a rákos sejtekhez. Igaz ez? Nem szeretném akadályozni a gyógyulást, de a kendővel nagy mértékben enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai, így elkerülhető lenne további gyógyszerek beszedése, és a közérzetet is javítaná. Kérem, segítsen a döntésben.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza hűtés témában

A fejtető bőre, a hajas fejbőr angolul scalp. Az indiánok "megskalpolták" a legyőzötteket.

A hajas fejbőr hűtése (angolul "scalp cooling") esetleg meg tudja akadályozni a citosztatikus kezelésekkel járó hajhullást.

Kétségtelen, hogy azoknál a betegeknél, akiknél ilyen hűtéssel történtek a kezelések, ritkább a teljes hajhullás ("alopecia") .

Egyes orvosok szerint viszont a hajas fejbőr hűtése során kisebb koncentrációban jutnak el a citosztatikus anyagok a koponyatető ereibe, ezért esetleg pont ott keletkeznek majd áttétek (mármint a koponyatető bőrében) . Mások szerint ez nem igaz.

Mindenesetre a koponyatető bőrében jelentkező áttétek (angolul "scalp metastases") igen ritkák, mondjuk emlőrákban az összes áttétes beteg 0.5-1.0%-ánál jelentkeznek mindössze.

Azt viszont tudni kell, hogy hematológiai daganatos betegségekben (leukémia, lymphomák, myeloma, stb.) nem szabad használni a fejbőr hűtését - hiszen ezek rendszerbetegségek, és a szervezet egy részének "kispórolása" a kezelésből biztos kiújuláshoz vezet.

Tehát: ha Önnek mondjuk emlődaganata van, és nem hajlamos hidegben migrénes rohamokra, akkor nyugodtan használja a módszert, de tudjon róla, hogy nem mindig sikeres az eljárás, és minden alkalommal használni kell. Ha egy "ciklusban" nem használja, akkor nem ért semmit a többi.

ÉS: az nem kérdés, hogy az infúzió alatt viselni kell, hiszen ilyenkor kering a vérben a gyógyszerek csúcskoncentrációja. Az viszont kérdés, hogy az infúzió után meddig kell még viselni, mikor csökken le a vérben annyira a gyógyszerek koncentrációja, hogy már nem okoznak hajhullást? Percekig-órákig-napokig? Egyik emberből ekkor ürül, a másikban máskor bomlik le és ürül a toxikus anyag. Tehát elég nehéz kérdés ez az egész.

Az említett angol szavakkal az interneten sok közleményt talál (persze angolul) .

dr. Nagykálnai Tamás

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2013. december 11., 10:22; Megválaszolva: 2013. december 16., 22:02
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Tisztelt Baki Márta Doktornő! Most voltam mell ultrahangon azzal a panasszal, hogy az egyik mellemben csomót érzek. A Doktorúr mondta, hogy mindkettő...
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál rosszindulatú melldaganatot diagnosztizáltak. Volt biopsziás vizsgálaton, és PET CT-n, még elküldték...
Mennyire gyógyítható?
Kedves Doktornő! Véleményét szeretném kérni a csatolt lelet eredményét illetően. Édesanyámról lenne szó, aki 65 éves egészséges életmódot...
Emlődaganat?
Tisztelt Doktornő! A következő lelet értelmezéséhéz kérném a segítségét, esetleges véleményezését. A lelet tartalmát csatoltam. Kérdésem...
Biopszia 96 éves korban
Tisztelt Főorvosnő! Édesanyám elmúlt 96 éves, pangásos szívelégtelenséggel, krónikus veseelégtelenséggel, idült ischaemias szívbetegséggel...