Ajánlott-e a hűsítő fejkendő használata?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azt hallottam, hogy a hűsítő fejkendő alkalmazásáról, hasznosságáról igen megoszlik az onkológusok véleménye, mivel a fejbőr ereinek összehúzásával állítólag gátolja a citosztatikum eljutását a véráramon keresztül a rákos sejtekhez. Igaz ez? Nem szeretném akadályozni a gyógyulást, de a kendővel nagy mértékben enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai, így elkerülhető lenne további gyógyszerek beszedése, és a közérzetet is javítaná. Kérem, segítsen a döntésben.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza hűtés témában

A fejtető bőre, a hajas fejbőr angolul scalp. Az indiánok "megskalpolták" a legyőzötteket.

A hajas fejbőr hűtése (angolul "scalp cooling") esetleg meg tudja akadályozni a citosztatikus kezelésekkel járó hajhullást.

Kétségtelen, hogy azoknál a betegeknél, akiknél ilyen hűtéssel történtek a kezelések, ritkább a teljes hajhullás ("alopecia") .

Egyes orvosok szerint viszont a hajas fejbőr hűtése során kisebb koncentrációban jutnak el a citosztatikus anyagok a koponyatető ereibe, ezért esetleg pont ott keletkeznek majd áttétek (mármint a koponyatető bőrében) . Mások szerint ez nem igaz.

Mindenesetre a koponyatető bőrében jelentkező áttétek (angolul "scalp metastases") igen ritkák, mondjuk emlőrákban az összes áttétes beteg 0.5-1.0%-ánál jelentkeznek mindössze.

Azt viszont tudni kell, hogy hematológiai daganatos betegségekben (leukémia, lymphomák, myeloma, stb.) nem szabad használni a fejbőr hűtését - hiszen ezek rendszerbetegségek, és a szervezet egy részének "kispórolása" a kezelésből biztos kiújuláshoz vezet.

Tehát: ha Önnek mondjuk emlődaganata van, és nem hajlamos hidegben migrénes rohamokra, akkor nyugodtan használja a módszert, de tudjon róla, hogy nem mindig sikeres az eljárás, és minden alkalommal használni kell. Ha egy "ciklusban" nem használja, akkor nem ért semmit a többi.

ÉS: az nem kérdés, hogy az infúzió alatt viselni kell, hiszen ilyenkor kering a vérben a gyógyszerek csúcskoncentrációja. Az viszont kérdés, hogy az infúzió után meddig kell még viselni, mikor csökken le a vérben annyira a gyógyszerek koncentrációja, hogy már nem okoznak hajhullást? Percekig-órákig-napokig? Egyik emberből ekkor ürül, a másikban máskor bomlik le és ürül a toxikus anyag. Tehát elég nehéz kérdés ez az egész.

Az említett angol szavakkal az interneten sok közleményt talál (persze angolul) .

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. december 11., 10:22; Megválaszolva: 2013. december 16., 22:02
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Szövettan értelmezését kérném
Makroszkópos leírás Dr.V.M./md. - 21.11.05. I. Fonaljelöléssel orientált, drtóhurok jelölést is tartalmazó emlősegment, melynek mediolateralis...
Ez már biztosan rosszindulatú...
Tisztelt Doktornő! A jobb oldali mellemben érkeztem a napokban egy csomót, amivel elmentem mammográfiára és ultrahangra. (két évvel ezelőtt voltam...
Mellrák öröklődése apai ágon
Kedves Doktornő! Most töltöttem a 34.életévemet, három kisgyerkőcöm van, akik közül kettőt 16 hónapig, a harmadikat 8 hónapos koráig szoptattam...
Emlő FNAB vizsgálat eredmény...
Tisztelt Doktornő, Az elmúlt egy évben mindkét mellemben az eddig is meglévő ciszták mellett keményebb csomók alakultak ki, amelyek növekedést...
Mell áttét
Üdvözlöm! 2021 januárjában műtöttek méhtestrákkal .A sövettani eredményem: jól differenciált end. carcinoma I.tip Grade I. pT: 1a pN: x R:...