Mellrák túlélési esély

Idén áprilisban észleltem a bal mellemben csomót, májusban ráknak diagnosztizálták. Június közepén kivették a csomót, július végétől kapok kemoterápiát, 6-szor, majd sugárkezelés és hormonkezelés következik. A kivett csomón kívül 4 db. nyirokcsomót vettek ki, a műtét közbeni eljárással nem találtak áttétet. A végleges szövettan azonban áttétet igazolt, a 4 db. nyirokcsomóból 1-ben. A legnagyobb nyirokcsomó állományában kis területen a tok alatt, fészkekbe, kötegekbe rendeződve daganatszövetet találtak, a daganat hám jellegű, a daganatsejtek atypusosak, polymorphak, közöttük több osztódó sejtalak látható. A többi nyirokcsomó állományában daganatszövet nem látszik. A sinusok tágultak, lumenüket histocyták töltik ki. Az emlőből kivett csomó 13 mm átmérőjű, kimetszése épen történt. A kivett daganat állományában infiltratív növekedésű daganatszövet látható. A daganatsejtek hám jellegűek, kisebb részt mirigylumeneket formálnak, többnyire fészkekbe, kötegekbe rendeződtek. A daganatsejtek magjai igen nagyok, igen kifejezett atypia, polymorphia jeleit mutatják, hólyagosak, néhol nagy nucleolussal rendelkeznek és közöttük igen nagy számú osztódó sejtalak van. Az osztódó sejtalakok száma 10 nagy látóterenként 50. A daganatszövet a pectoralis resectios vonaltól helyenként csupán mm-re helyezkedik el. Ösztrogén receptorral a daganatsejtek 80%-nak magjában intenzív pozitivitás látszik. Progeszteron receptorral daganatsejtek 30%-ának magjában intenzív pozitív reakció mutatkozik. 4B5 reakció 1+pontértékű. CK 5 reakcióval a daganatsejtek negatívak. P 53-al a daganatsejtek 5%-ának magjában látható pozitivitás. Ki - 67 proliferatios markerrel a daganatsejtek 60%-ban pozitívak. Neoplasma malignum mamme. C 504. Carcinoma ductale invasivum 8500.3. Metastasis lymphoglandularum regionis axillaris. C 773. Kérem, hogy a fentiek alapján szíveskedjen megállapítani az eset súlyosságát, az előírt kezelés hatékonyságát! Érdemes-e PET CT-t kérnem? Elfogadott-e egyéb, nem gyógyszeres kezelés?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák túlélés témában

A részletes leírás ellenére sem tudok XY betegre, vagy YZ betegre nézve kötelezően bejövő jóslásokat mondani.

Mi csak statisztikai átlagokat tudunk mondani, de az egy betegre nézve nem biztos.

Mondjuk jelen esetben 75%-80%-ban tünetmentes túlélés várható 2018-ra (5 évet szoktunk számolgatni, bár hormonérzékeny daganat később is képes előbújni) , amennyiben végigcsinálja a lokális sugárkezelést, és a hozzáadott ("adjuváns") gyógyszeres kezelést is. Ha viszont véletlenül a másik 20-25%-ba esik, azt én előre megmondani nem tudom. Azt viszont állítom, hogy 20-25%-os maradék kockázatot mindenképpen csökkenteni kell - ha nem csinálunk semmit, nem csökken.

Milyen egyéb, nem gyógyszeres kezelésre gondol?

PET/CT-t ilyenkor milyen elvi alapon kellene csinálni? Hát hiszen tudjuk, hogy adott volt egy emlőtumor, tehát a műtét, a sugátherápia, a hormonkezelés úgyis elkerülhetetlen. És ha a PET/CT most negatív, akkor nem csináljuk végig a fenti kockázatcsökkentési dolgokat? Vagy ha ne adj isten a PET/CT már most pozitív, azaz a szervezetben máshol is mutat daganatos gócokat (áttéteket) , akkor nem kezeljük? Tehát mi értelme van most a PET/CT-nek? De persze csináltathat, ha az ebben az ügyben szakértő bizottság ehhez áldását adja.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. szeptember 15., 13:10; Megválaszolva: 2013. szeptember 19., 13:33
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2