emlőprobléma

Tisztelt Nagykálnai Tamás Dr. Úr! Bal mellemben az axiális nyúlványban menstruáció előtt kemény, fájó kötege (csomónak nem nevezném) t szoktam tapintáni már évek óta, ami menzesz után el is szokott múlni, ezért nem foglalkoztam vele.mivel pár hónapja nem múlik el teljesen menzesz után és a széleinél apró csomócskák vannak mammográfiára ill. ultrahangra mentem vele.mammográfián 45mm legnagyobb átmérőjű mirigyintenzitású elmosott szélű árnyékot láttak, mely a nagyított felvételen részben szétnyomódik R3.fizikális vizsgálat: a mammográfiás helyen egy 4cm nagyságú mobilis mirigyes felszínű tömött terime tapintható K2.ultrahangon a mammográfiás helyen szabályos echodús mirigyállomány látható melyen belül néhány apró cysta sejthető, széli részénél kettő 10mm nagyságú vaskos echoszegény szegélyű nyirokcsomó ábrázolódik U2.FTAB-t végeztek UH vezérléssel, és csodálatos C1 (sejtszegény nem diagnosztikus mennyiségű minta) lett az eredmény ami ugye nem eredmény, vagyis nem nyugtattak meg.mivel tisztában vagyok vele hogy nem minden mintavétel sikerül, ezért nem is hibáztatható az orvos, már csak azt nem értem hogy miért nem ismételték meg.mindíg is bíztam az orvosokban, ezért nem erőszakoskodtam. egy év mulva kontrollra kell mennem.azóta nemsoká menzeszem lesz megint megkeményedett fáj a mellem, és elgondolkodtam hogy megnyugodhatok? (általában nem rendszeres a ciklusom, mindíg később jön mint kellene) Kedves Doktor Úr kérem véleményét ezügyben Ön mit javasol várni vagy vizsgálódni tovább? bízom a mindíg őszinte véleményében, az összes írását és válaszát mindíg olvasom.Tisztelettel: egy szkeptikus Hölgy

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlőprobléma témában

Tisztelt levélíró!

Hosszas leírásai között nem találok daganatra utaló szavakat.

Tehát ez már jó.

A C1 citológia azt jelenti, hogy nem értékelhető.

A normál ciklus mellett is előfordulnak emlőpanaszok gyakorlatilag minden nőnél.

Ez egy ilyen dolog, ilyen a természet.

De hol van az a határ, amikor már nem normális ez a havonként ismétlődő emlő-panasz?

Itt kell elgondolkodnunk.

Vagy a hormonális ciklus nem stimmel, vagy az emlőben van valami nem odavaló.

Egyébként a menzesz időtartama Önnél hosszabb, mint a "normálisnak" nevezett 28 nap.

Ez is valamitől van, meg a menzesz előtti erős panaszokat is okozó, fájdalmas köteg is a bal emlőben.

Tehát egyrészt jó lenne beállítani a ciklust szabályosra (szed fogamzásgátlót? ) .

Meg másrészt:

Ha megjelenik megint ez a körülírt kötegszerű valami az emlőben, akkor ismételt citológia lenne szükséges. Talán egy másik rendelőben.

Mindamellett az emlő-elváltozás ciklusossága egyértelműen hormonális dologra utal (a daganat t.i. nem hullámzik úgy, hogy egyszer jobb, egyszer rosszabb) .

Ne legyen szkeptikus!

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. május 09., 20:49; Megválaszolva: 2013. június 01., 14:13
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Miért fájhatnak a melleim?
Tisztelt Hölgyem/Uram! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy miért lehet az hogy húzódik, és és ha hozzáérek fájnak a melleim? De csak akkor...
ez mellrák?
Kedves Szakértő! Másfél hónapja erősen fáj a bal mellem, nyomásra minimális fehér váladék ürül. 2 hete voltam ultrahangon, az negatív lett, a...
csomó a mellben
tegnap este zuhanyzás közben éreztem egy kis csomót a jobb mellemben, ami eddig nem volt ott. nem fájt, de nagyon megijedtem tőle. ma reggel viszont már...
Mellbimbo probléma
Tisztelt Doktor úr! Pár napja a bal mellbimbómon észre vettem egy piros foltot egy elváltozás szerüséget ami eddig nem volt ott, nem nőtt és nem is...
Mitől növekedhetett meg a mellbimbóm...
Tisztelt Doktor Úr/Nő   Mint a kérdésemből kiderül, az a panaszom, hogy megnövekedtek a mellbimbóim pár hónapja. Arra gyanakszom, hogy a...