Melldaganat mütét

Erdelybol irok, emlodaganattal mütőttek augusztusban. Diagnozis: Invaziv duktális carcinoma NOS. Szövettan eredménye: Jobb emlő felső belső negyede. Maximális átmérő 1, 3 cm, expansiv és infiltrativ szélekkel. Szövettani tipus: invaziv duktális carcinoma NOS. Másodlagos komponens CDIS. Malignitási gradeing SBR szerint I. (formare tubulara 3, polimorfie 1, nr.mitozelor 1) Erős és általános fibrózis. Elasztózis hiányzik. Meszesedés nem látható. Nekrózist nem észleltünk. Érbetörést és perineuronális terjedést nem látunk. Limfocitás daganatkörüli beszűrődés gyenge. Rezekciós vonalak szabadok. ER (klón SP1): negativ. PR (klón SP2): negativ. C-erb B2 (klón SP3): 2+. Ki67 (klón B56): >5%. A tumor marker eredményei: CEA 0, 90 ug/l, CA 15-3: 19, 3 UI/ml, Alfafoetoprotein: 1, 13 ng/ml. Ezek után volt egy mellkasi meg egy hasi CT készitve, ami kimutatta, hogy a bal mellben van egy 13x7 mm-es, jobb mellben egy 6mm-es goc. Ezek után PET/CT is volt készitve ami ugyan ezt a csomót kimutatta. Mindkét axillában számban felszaporodott, normális morfológiájúnak imponáló, pathologiás méret alatti, rövidebb átmérőben max.8 mm-es, nem halmozó nyirokcsomó látható. A leképzett csontokba gócos FDG-halmozás nem látható. Milyen kezelésre számithatok, vagy egy ujabb műtét, vagy netán mell levétel? Szeretném tudni a Doktor Ur véleményét, esetleg tanácsát. Nagyon köszönöm a választ, Tisztelettel, B.G.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlőrák témában

Az eredeti jobb emlő daganat nem lenne önmagában tragikus, bár nem nagyon jó dolog, ha nincs hormon-receptor a daganatsejtek felszínén (ER és PR is negatív) , és nincs növekedési faktor receptor sem (mindössze két kereszt) , azaz úgynevezett "tripla negatív" daganatról volt szó. Az igaz, hogy a daganat kicsi volt, ez jó, és nem tört be az erekbe, az is jó. Sajnos nem ír a nyirokcsomókról - hiszen az emlőrák műtétjekor szokás kivenni nyirokcsomókat is.

Az újonnan kimutatott göbökből (bal emlő, stb.) célzottan tűbiopsziát kell venni, hogy tényleg daganatok-e, vagy sem.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. szeptember 12., 21:15; Megválaszolva: 2012. szeptember 17., 14:47
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2