Váladékozó mell

Tisztelt Weborvos! 2 évig szedtem fogamzásgátlótablettát/mercilon, jangee/.1 hónapja hagytam abba a szedését, azóta óvszert használunk. A problémám az, hogy a jobb mellem fá valamint nyomásra, sárgás-átlátszó folyadék ürül kis mennyiségben. Terhességre nem gyanakszom, mert a tabletta szedése alatt is előfordult 2 alkalommal. El akarok menni orvoshoz, csak a héten a munkabeosztás miatt nincs rá lehetőségem. Kezdek aggódni. Várom válaszát! Nikolett

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza mellváladékozás témában

Emlőváladékozás

A váladék megjelenése az emlőbimbón keresztül nem szoptatós nőknél gyakran okoz ijedtséget. Gyakori jelenség, amelynek hátterében ritkán áll rosszindulatú daganat. Fontos megállapítani azt, hogy a váladék egy vagy mindkét emlőből, hogy egy vagy több járatból ürül-e, és hogy az ürülő váladék milyen jellegű (vér, véres, színtelen, fehér, zöldes) .

Mindkét emlőből ürülő tej a galactorrhea, ami a szoptatás befejezését követően hosszú évekig is megfigyelhető, de terhesség, szülés nélkül is kialakulhat, amelynek hátterében a prolatcin túltermelése, hyperprolactinaemia áll. Diagnózisa a vér prolactin tartalmának meghatározásából áll. A valódi galactorrhea igen ritka, aminek oka a prolactin termelő hypophysis adenoma. Kezelése konzervatív (Bromocriptin) . Egy járatból ürülő vér vagy véres váladék tüzetes kivizsgálást indokol. Sok esetben az emlőben kóros tömörülés nem tapintható, a mammográfia negatív. Az ürülő váladék citológiai vizsgálata és az érintett járat kontrasztanyagos feltöltése (galactographia) a tünetek hátterében leggyakrabban intraductalis papillomát igazol. Ritkán carcinoma is okozhat hasonló jellegű váladékozást, de ez rendszerint korai intraductalis elváltozás. Mastopathia és a ductectasia esetén is több járatból származhat a váladékozás.

Kérdés: 2012. augusztus 06., 09:31; Megválaszolva: 2012. augusztus 08., 12:17
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2