Heves szíbdobogás, fülzúgás, pánik

Kedves Doktornő! 43 éves vagyok és kb 5 éve éve jelentkeztek először a problémáim feltehetően a stressz és a örökletes kezeletlen magas vérnyomás, valamit a mozgásszegény életmódnak köszönhetően. Szívtájéki enyhe ritmus pitvarfibrillációra gyanakodtam, de a tüneteket EKG nem mutatta ki. Szívultrahang vizsgálatnál is csak kisebb veleszületett bal szívbillentyű áteresztésnél nem találtak komolyabb gondot. Enyhébb pániknak könyveltem el a jelenséget és utána a rendszeres testmozgás és étkezésre való odafigyeléssel megszűntek a tünetek, bár alvás problémáim közel fél évig voltak még, többnyire, részben zavaró intenzív szív lüktetés miatt. Miután meggyógyultam, idővel elhanyagoltam az odafigyelést. Később újabb nehézségeim és stressz jött az életembe, így visszajött a magas vérnyomás. 2 éve hasonló tünetek miatt ismét orvoshoz fordultam, főként magas vérnyomás rosszullét miatt (170/110) elkezdtem szedni a Vidotin comb tablettát, amitől kicsit szédültem és próbáltam megint odafigyelni az étkezésre, mozgásra, hogy megint megoldjam.. Sportolni keztdtem, gyógynövényi kvinatokat, Gaklagony-fgyöngy, stb kapszulákkal próbáltam kiváltani a gyógyszert, amit később eli si hagytam, mivel 140 / 90 körüli vérnyomás értékkel "kiegyeztem". majd ismét jól voltam kb 1 évig. Sajnos az év eleje óta a feszített munkatempó sport nélkül és kapszulák elhagyása után 4 héttel ezelőtt rosszul lettem az autóban, majd kiderült megint magas a vérnyomásom. Ekkor elmentem egy gyors kardiológiai vizsgálatra 2020. 03.03.-án szívpanasszal, enyhe szédüléssel, fülzúgással és magas vérnyomás tünettel. EKG Szívultrahang és terhelésteszt vizsgálaton emelkedett lipidszintek és magas vérnyomáson kívül nem volt jelentős eltérés. Felírt nekem a Coverex AS comb tablettából 1 x 5mg/1.25 30 db-os kiszerelésben, amit azóta is szedek. Közben sürgősségi ellátásra is szorultam, mert rosszul lettem 135 nyugalmi pulzusszámmal napközben, pánik jellegű rohamom volt. Akkor felírtak 0.25mg Frontint, ami a csökkentette a roham kockázatát. Estére abból is beszedek egyet. a Coverx mellett. A vérnyomásom elkezdett csökkeni, kb 140 / 95 körül van most, de van amikor alacsonyabb is. Végeztem nyaki ér vizsgálatot, ami rendben volt. A laboreredmények hsCRP szint volt magas és emelkedett gGT és cholesterin volt.További vizsgálatokra mentem, ahol krónikus prosztata gyulladást állapítottak meg, ami akár oka is lehetett a szívproblémák és a pánik kialakulásának. (gondoltam…) Antibiotikumos kezelést kaptam, ami most ért véget. Csökkentettem a koleszterin bevitelt is. Szívproblémáim továbbra sem enyhültek, sőt éjszaka heves szívdobogásra és kimagasló pulzusra, fülzúgásra riadok fel kb. 4 és 5 óra között, amihez már a pánik is társul részben, így már néha légszomj is, enyhe zsibbadással. Kérem legyen szíves segíteni nekem, mert az egész családom és én is riadtak vagyunk az állapotom miatt. A napi 4 óra alvás meg tovább ront a hangulatomon is. Mit javasol? Kardiológia kontroll vizsgálatra menjek, 24 órás EKG, vagy neurológia, pszichiátria vizsgálat, vagy létezik-e gyógyszer a heves szívdobogások megelőzése érdekében? Várom megtisztelő válaszát! Köszönettel, Krisztián

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a szapora szívverés témában

Kedves Kérdező! Mindenképpen szükséges lenne 24 órás EKG monitorozás a panasz hátterében lévő esetleges ritmuszavar tisztázására. Heves szívdobogásra létezik szerencsére gyógyszer, lelet ismeretében lehet kiválasztani a megfelelőt. Az esti pihenés fontos lenne, háziorvossal átmenetileg akár altató használatot is meg lehetne beszélni, hiszen nagyon igénybe veszi a szervezetet a tartós kialvatlanság, tünetei egy részének akár ez is lehet az oka. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. április 07., 10:30; Megválaszolva: 2020. április 08., 15:19
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
általános kérdés
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Érelmeszesedés?
Korrekt vérnyomás értékek?