Izgulás vérnyomásméréskor

Az elmúlt években megfigyeltem, hogy bizonyos élethelyzetekben (nyilvános beszéd, fontos telefon, eredményhirdetések) van bennem egy kis izgalom. Ilyenkor megszaporodik a szívverésem, kicsit néha remegek, esetleg elcsuklik a hangom. Megtanultam ezekkel együtt élni, viszonylag hamar elmúlnak talán egy kicsit segítenek is ilyenkor a koncentrálásban. Orvoshoz ritkán járok, az elmúlt 10 évben náthán kívül nem voltak egészségügyi problémáim, gyakran sportolok, és nem vagyok elhízva. Idén februárban a munkahelyi orvosi vizsgálat miatt el kellett mennem egy rutin ellenőrzésre. Amikor beléptem a terembe itt is előjött a megszokott izgalom és a szokásos tünetek. Csak itt éppen a vérnyomásméréskor emiatt magasabb értéket kaptam 140/90. Nem mértem otthon addig soha a vérnyomásomat, így nem tudom mi számít nállam normálisnak, de akkor éreztem is magamon, hogy nem ilyen szokott lenni. Beutaltak laborra és kardiológiára is amire hamarosan el is megyek. Viszont aznap nagyon bosszantott, hogy magas vérnyomást mértek így egész nap ideges voltam emiatt nem is aludtam utánna jól. Másnap is éreztem az idegességet, ezért gondoltam, hogy majd otthon nyugodt körülmények között lemérem a vérnyomásomat. Viszont amikor az otthoni vérnyomásmérőt (omron digitális mérő) felhúztam a kezemre, újra éreztem, hogy megszaporodik a szívverésem és a jön a többi tünet is. Ekkor 160/90-et mértem ami még jobban felidegesített. Ezután egy hétig nem foglalkoztam vele, le is nyugodtam, érezhetően helyreállt a vérnyomásom. Egy hét nyugalom után gondoltam. hogy most akkor lemérem a vérnyomást azonban amikor előszedtem a vérnyomásmérőt újra jöttek ezek a tünetek és akkor is magas vérnyomási értéket kaptam 156/84. Mit tudok tenni ilyenkor, ha érzem magamon, hogy akárhányszor próbálok vérnyomást mérni előjön ez a "fóbia" és érezhetően feszültebb állapotban mért értékeket kapok csak?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza vérnyomásmérés témában

Kedves Kérdező! A fóbia, pánikreakció okozta stresszhormon kiáramlás megemeli a vérnyomást, pulzust. Meg kell tanulni kezelnie ezt a félelmet, akár pszichológus segítségével is. Ez még nem egy kialakult vérnyomásbetegség, de azzá alakulhat. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. február 22., 13:35; Megválaszolva: 2014. február 23., 22:03
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
eltérő vérnyomásérték
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Mitől lehet az hogy nyugalmi állapotban vérnyomásméréskor, az első mért érték mindig jóval magasabb a másodiknál? Van...
Magas vérnyomás és érszűkület
van e érszükületem? itthol, rendes vérnyomásmérővel megmértem a vérnyomásom.jobb kar: 130/84/81 bal kar: 135/85/77 jobb láb, 180/104/84 bal...
Károsodott diasztolés bal kamra
T. Doktornő! Teljesen kétségbe estem, a munkahelyemen kardiologiai vizsgálat a következő eredményt adta. Regurgitatiok: TRI I, MI I. Falmozgászavar:...