• Tüdőrákom van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó estét kívánok!

        Kb. 1 hónapja érzem magamon, hogy fáj a mellkasom, elölről. Elmúlt, nem fájt. Ma reggel, amikor felébredtem még semmi bajom nem volt, bár ugyanúgy éreztem a fájdalmat a mellkasomban elöl. Azt elmondanám magamról, hogy kb. 5 éve vagyok asztmás, akkor a tüdőgondozó főorvosa írt fel rá Ventolin Turbuhaler nevű gyógyszert, ami nagyon jó volt rá.

        Ma reggel semmi bajom nem volt, délután kb. 2 óra körül kezdődött el a mellkasfájásom. Eddig még csak elölről éreztem a fájdalmat, de ma délután, hogy a lányunk lefeküdt aludni, én is ledőltem mellé (nemsoká 2, 5 éves), és próbáltam az oldalamon elaludni, de sehogy sem ment. Forgolódtam, nagy nehezen találtam egy olyan pontot, ahol ha rajta is fekszek, nem érzek fájdalmat. Elaludtam. Amikor megszólalt a lányom 5 óra felé, akkor nagy levegőt vettem - ez is fájdalommal járt - és elkiáltottam magam az apjának. Ettől aztán már mozdulni sem tudtam. De erőt kellett vennem magamon, mert a lányom várta tőlem az uzsonnáját. Így jobban is éreztem magam megint, de kb. fél óra múlva nagyon rosszul kezdtem érezni újra magam.

        Nem tudom, hogy ez nem-e tüdőrák? Itt van a gyönyörű kislányom, szeretnék itt lenni a felnevelésekor.

        Az orvosi könyvemben olvastam róla, de az előbb sárgás majd véres köpettel jár - egészségügyi végzettségem van, mint gyógyszertári asszisztens -, tehát nem lenne számomra újdonság, láttam már ilyet.

        Az édesanyám anyukájának a testvére kb. 15 éve halt meg, és kivizsgálták a gyerekeit, hogy tőle senki sem örökölheti a tüdőrákot. De akkoriban voltam és is - mivel egyke vagyok - vizsgálaton, ahol azt mondták, hogy valószínűleg én fogom ezt örökölni, vagyis én fogok ebben meghalni. Igaz ez?

        Nagyon örülnék annak, ha válaszolnának erre a levelemre. Kérem segítsenek!

        Köszönöm: egy aggódó anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező!

        A félelme a tüdőráktól alaptalan. Az öröklődésről leírt vélemény nélkülöz minden orvosi alapot. Tudni kell, hogy a tüdőrák kialakulásában a környezeti tényezők, dohányzás játsza a főszerepet. Mivel krónikus légzőszervi megbetegedésben szenved menjen el egy elleőrzésre panaszaival. A véres köpet valóban figyelmeztető jel. A genetikai esély meghatározása még ma sem a rutin vizsgálat része, 15 évvel ezelőtt meg nem is volt rá lehetőség.

        A tünetek inkább mellhártya izgalomnak fele meg. Szedjen non-steroid gyulladásgátlót )pl. ibuprofen).


        Dr. Boros Miklós, általános, mellkas- és gyermeksebész
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2010-03-08 19:41:59; Megválaszolva: 2010. március 08., 19:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: