Torna és ásítás

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

 

Az elmúlt hetekben igyekszem hetente 3-4 alkalommal tornázni, a pilates típusú tornát csinálom itthon. Le kell feküdni a földre, a felsőtestemet megemelni, és a lábammal különböző gyakorlatokat végezni, főleg a hasat formálja. Körülbelül 10-15 percig szoktam tornázni, és nagyon gyakran ásítozom közben, napszaktól függetlenül.

Azt olvastam, hogy az ásítás többek között átmeneti oxigénhiány miatt is történik. Rosszul csinálok valamit a tornám közben?

Régóta dohányzom, most éppen pár napja ugyan leszokóban vagyok.. Legutóbb amikor a héziorvosomnál voltam, kiderült, hogy magas a vérnyomásom, és nem szabályosan ver a szívem, ezért próbálom mindenképpen letenni a cigarettát. Ezek a dolgok összefüggenek (mármint a dohányzás és az oxigénhiány)?

A kérdésem az, hogy rosszat jelent-e ilyen esetben a folyamatos ásítozás, illetve, hogy mit is csináljak..

Válaszát előre is köszönöm!

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ásítás témában

Tisztelt Kérdező!

Az oxigénhiány lehet egy oka az ásítozásnak, de nem kizárólagosan. Azt, hogy a dohányzás Önnek mennyire károsította a légzését azt csak légzésfunkciós vizsgálattal lehet megvizsgálni. Az a tény, hogy Ön tornázik, még, ha ezt a fajta egyhelyben történő mozgásgyakorlatot is, azt jelenti, hogy igényli a mozgást és olyan nagy panaszt nem is okozhat, ha nem fárasztja és nem esik rosszul. Az ásítás lehet annak is a jele, hogy torna közben a hátán fekve a tüdeje nem szellőzik megfelelően és relatív oxigénhiányt okozhat a mozgás alatt. Nem hiszem, hogy ennek valamilyen jelentősége lenne. Ha továbbra is fennáll az ásítás szerintem csak folytassa a tornát, mert a vérnyomásának és a testsúlyának is jót tesz és a tüdőnek sem árt és előbb utóbb hozzászokik a terheléshez a szervezete és akkor elmúlik. A dohányzást pedig próbálja mindenképpen abbahagyni, ehhez csak további sikert és kitartást kívánok Önnek. Ne féljen nem csinált semmit rosszul a testmozgás az a szívének és a tüdejének is használ.Üdvözlettel: Dr. Brugós László

Kérdés: 2009. május 07., 09:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 14:07
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Állandó sóhajtozás és ásítás

Tisztelt webbeteg!

Azzal a kérdéssel fordunék Önökhöz, hogy mi okozhat nálam állandó ásítást és sóhajtozást? Alszom eleget, akkor...

Állandó ásítás
Tiszttelt webbeteg! Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, h mit is jelenthet nálam az állandó ásítás? sokszor nehezen veszem a levegőt, és...
Mellkas ct
Jó napot! Voltam mellkas ctn és a véleményben ez állt: Residualis köteg a jobb s5 tüdőszegmentumban. Avm a bal basalis dorsalis tüdőterületen....
Torokviszketés (dohányfüst...
Tisztelt Doktornő! A pár napja feltett kérdésemmel kapcsolatban lenne még egy kérdésem (1,5 órán át dohányfüst belélegzéséről írtam) , hogy...
Dohányfüst belélegzése
Tisztelt Doktornő! 2 órán át beszélgettem valakivel, a nagyjából a 3/4 részében dohányzott és rám fújta szembe velem a tömény dohányfüstöt...