Tartós száraz köhögésre semmi nem használ

Majdnem minden évben igen erős száraz köhögés kap el, láz nélkül, de igen fárasztó és fájdalmas tud lenni. Aorta és szív billentyü mütétem volt 2001-ben, a lázra nagyon figyelek, de ez a köhögés már igen bánt. Most coderitet kaptam, persze köptetőt szedtem, homeopátiásat is kakukkfü szirupot is.Nem akar felszakadni, illetve igen nehezen. Már kaptam rá antibioticumot is CIFRAN-t, de igazából még nem gyógyultam ki belőle Szeretném a segítségét kérni, hátha úgy hamarabb ki kevergőznék belőle, Köszönöm a segítségét, üdvvözlettel várkonyi Gyula, 66 évével!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza száraz köhögés témában

Tisztelt Gyula!

Tudja, nagyon nehéz kérdésére tanácsot adni. Igazából az ilyen jellegű tanácsadás csak általánosságokat tud mondani, mivel ahhoz, hogy egy konkrét kezelést javasoljon az orvos, ahhoz elengedhetetlen dolog az illető páciens vizsgálata. Ahogy elmondja, 2001-ben történt szívműtéte. Azóta szíve jobban működik, mint korábban, tehát, az nem valószínű, hogy szívelégtelenség miatt kialakult pangás okozzon visszatérő hörghurutot. Évente egy, két, sőt három heveny hörghurut "belefér" mindenki életébe. Ez még önmagában nem olyan nagy baj. Ezek a gyulladások legtöbbször vírusos eredetűek és ahogy mondani szokták a vírusos fertőzést ki kell pihenni, mert gyógyszerrel egy hétig tart, gyógyszer nélkül már hét nap múlva el is múlik. A viccet félretéve, lehet, hogy Ön éppen a szívműtéte miatt nehezebben viseli el a hörghurutot, mert a műtét után a szegycsontja érzékenyebb. A leírása alapján nem látom, hogy panaszai mögött valami más komolyabb dolog állna, de ismétlem, ezt vizsgálat nélkül nehezen lehet kizárni. A szokásos hörghurut előbb száraz köhögéssel, majd pár nap után váladékos köhögéssel jár együtt, és ezt követően 10 nap múlva gyógyulhat. Ha elhúzódik, akkor bakteriális szövődményre lehet gondolni. Ezt claritromicynnel, vagy azithromycinnel kezeljük, de amit Ön szedett az is jó szokott lenni. Konkrét gyógyszer nevet azért nem tudok írni, mert ez nem lenne etikus a cégekkel szemben. A száraz köhögést, ha fárasztja és nem engedi pihenni csillapítani kell, de később köptetőt kell szedni, mert a lefullasztott váladék újra fertőzést idéz elő. Kedvező lehet a szobába nedves ruhát teregetni, vagy sós vizet párologtatni. Ez csökkentheti a száraz köhögést. Kálium jodid oldat is hasznos lehet. Ennek ellenére, azt javasolnám menjen el háziorvosához és kérje, hogy irányítsa szakorvoshoz: arcüreg, mellkas felvétel, légzésfunkciós, allergológiai vizsgálat, gyomorsav ellenörzésére, mert a száraz, majd nedves köhögésnek számtalan oka lehet. Többek között vérnyomáscsökkentő szerek (úgynevezett ACE gátlók, stb) , nyelőcsőreflux, szezonális allergia (? ) , pangásos szívelégtelenség és még sorolhatnám...

Sajnálom, ha konkrét dologban nem tudtam Önnek segíteni, de tudja a száraz, és általában a köhögés az egyik leggyakoribb tünete a légúti betegségeknek és annak semmi értelme, hogy egyik antibiotikumot a másik után szedje, mert nem biztos, hogy bakteriális fertőzés áll csak panaszainak hátterében.

Tisztelettel:

Dr. Brugós László allergológus- pulmonológus szakorvos

Kérdés: 2008. május 20., 21:44; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:55
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Nyomás a fejben
Kedves Dr! Magas vérnyomás problémám van évek óta amit már napi 2 tritace hct 5 tel próbálok karban tartani (néha magas pulzusnál negyed 50es...
Tüdő röntgen
Tisztelt Doktornő! Az alábbi diagnózist kaptam, be nem azonosított vírusfertőzést követő kivizsgáláson. 94-95% saturációs értéket mértek...
Tüdőgyulladás gyógyszeres kezelés.
Tisztelt Dr. Nő Édes anyám 58-60 kg 164cm Szívbeteg és Copd beteg Gyógyszerek Conor R: 5mg, E: 1/2 Clexan injekció 0.4mg R: 1 E: 1 , Vizhajto: 3...
Étel a légcsőben
Tisztelt Doktornő! Nagyjából 1,5 hete történt, hogy evés közben félrenyeltem egy tarhonya szemet (legalábbis én egynek éreztem) , ami a...
Tüdőszűrő eredmény
Tisztelt Doktornő! A tüdőszűrő eredményemen a következő mondat szerepel. A bal szívrekesz szögletben cseresznyényi kerekárnyék ábrázolódik....