Nyomás a fejben

Kedves Dr! Magas vérnyomás problémám van évek óta, amit már napi 2 tritace hct 5 tel próbálok karban tartani (néha magas pulzusnál negyed 50es betaloc)...egy ideje köhögök, ami asztmával és házipor poratka allergiával párosul...ez a száraz köhögésem nem nagyon akar elmúlni...tündőgondozó nem találtak semmit...és ami a legkellemetlenebb, h előszőr az erőltetett száraz köhögésekkor majd már a mélyebb levegővételekkor is nyomást érzek a fejemben 2-3 napja! Ez egyrészt kellemetlen másrészt meg idegesítő és eléggé megijedtem tőle! Mi lehet a bajom? Mihamarabbi segítőkész válaszát nagyon köszönöm előre is! Üdv

WEBBeteg Szakértő válasza száraz köhögés témában

Tisztelt Kérdező! Ha asztmás akkor lehet, hogy a terápia nem teljes és azért köhög, vagy refluxa van, a gyomorból időnként visszajön a sav a nyelőcsőbe és ez is okozhat hasonlóan köhögést., Ami a legvalószinűbb, hogy a Tritace okozza köhögését. Az ACE gátló csoportba sorolt gyógyszerek, köztük a Tritace is, 20%-ban száraz köhögést okoz. Ilyenkor váltani kell olyan gyógyszerre, ami rendben tartja a vérnyomását, de nem okoz köhögést. A Diovan, vagy a Diovan HCT 2x80mg is megoldhatja ezt a kérdést, igaz ez egy kicsit drága szer, de nem okoz köhögést. Beszélje meg háziorvosával és cseréljék ki a Tritace-t és pár nap múlva megszűnik a köhögése. Ha nem, akkor a válaszom elején javasolt dolgokat tisztázzák. Megfelelő-e az asztma kezelése, kap inhalációs szteroidot, leukotrien antagonistát? Vagy nézzék meg a gasztroenterológián, hogy nincs refluxa, mert, ha van, akkor a protonpumpa gátlók (Lansone, Lansoprol, Cotroloc, Pariet, Refluxon stb.) megoldhatják panaszait. Tisztelettel: Dr. Brugós László

Megválaszolva: 2011. augusztus 26.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Tartós száraz köhögésre semmi nem...
Majdnem minden évben igen erős száraz köhögés kap el, láz nélkül, de igen fárasztó és fájdalmas tud lenni. Aorta és szív billentyü mütétem volt 2001-ben, a...
Mellkasfájdalom, quantiferon pozitív...
Tisztelt doktornő! 2019-Ben igazolt, nem fertőző tbc-s beteg voltam. Pár hónapnyi gyógyszeres kezelést követően gyógyultnak nyilvanítottak, közben. 1.típusu...
Fokozottabb tüdőrajzolat
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak reumatológia vizsgálat során mellkas ct készítését írták elő. A lelet az alábbi: Ismert situs inversus. Éles kontúrú rekesz....
Cserép összetörése során keletkező...
Tisztelt Doktornő! 4 évvel ezelőtt a szüleimnek kellett segítenem kb. 2-3 garázsnyi melléképületről tetőcsere miatt levett cserepet kellett neki vágni a...
Elhúzódó köhögés
Kedves Dr-nő. Panaszommal jelentkeztem Pulmanológiára: Körülbelül múlt hónap 10 én csúnyán megvoltam fázva, torokfájással kezdődött majd nagyon erős...
Aspirált étel
Tiszteld Doktornő! Én tegnap egy kis darált hús darabot aspiráltam, és erőteljes köhögés ingerem volt, ami hamar abbamaradt, utána már csak erőltettem a...