• Gyógyszerkölcsönhatásnak milyen tünete lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvosok! A drinfo portálon megnéztem a Seretide Discus 50/500 inhalációs por és a Nebilet tabletta kölcsönhatását. Az eredmény: "Súlyos, életveszélyes gyógyszerkölcsönhatás, a két gyógyszer együttes szedése tilos." A kérdéseim: 1. Milyen tünetek jelentkezhetnek a két gyógyszer együttes szedésénél? 2. Milyen kezelésre van szükség a hatástalanításhoz? A tünetek pontosabb meghatározásához megadom a napi gyógyszeradagot. 2x1 adag Seretide 2x1 Tritace (2,5 mg) 2x1 Preductal (35 mg) 2x1 Theospirex (150 mg) este fél Norvasc (5 mg) 1 simvastin-ratiopharm (10 mg) reggel negyed Nebilet 1 Aspirin protect (100 mg fél Cipralex (10 mg) Köszönettel Margit

        WEBBeteg szakértő válasza a gyógyszerkölcsönhatás témában

        Tisztelt Margit!

         A két gyógyszer együttes szedése a mindennapi gyakorlatban nem okoz semmilyen panaszt betegeinknek. Ebből az következik, második kérdésére válaszolva, hogy nincs mit hatástalanítani.
        Megpróbáltam megkeresni a drinfo-n a Seretide és Nebilet beírásával az Ön által említett részt, de úgy látszik én ügyetlenebb vagyok, mert nem talátam semmit a COPD vagyis tüdőtágulat és idült hörghurut kezelésének a lépcsőzetes ismertetésén, kívül, ahol a mellékhatások között nem találtam utalást arra, amit Ön kérdezett.
        Csak a gyógyszereiből következtetek, hogy Önnek vagy asthmája, vagy COPD-je van, amiért kapja a Seretide és Theospirex hörgőtágítókat és inhalációs szteroid készítményt. Ezen kívül magas vérnyomása és ischaemiás szívbetegsége is van, ezekre kapja a Tritace-t, Normovasc-ot Nebilet-et, Preductal-t és Aspirint.


        Világszerte így hazánkban is - mert a betegségeket illetve nagyhatalomnak is számíthatnánk - 40-50 év felett igen gyakoriak a szívbetegségek a hypertonia és főleg dohányosoknál a COPD. Nos, ezeket mind kezelni kell, mert a nem megfelelően kezelt panaszok sokkal több gondot okozhatnak és hosszútávon károsíthatják a szívet és a tüdőt, mint esetleg a "kellő elővigyázattal" nem kezelt betegségek.

        Az Ön által említett két gyógyszer elméletileg és gyakorlatilag is két ellentétes hatást kiváltó gyógyszer, mert a Nebilet egy nagyon szelektiv béta 1 receptor blokkoló, míg a Seretide-ben levő 50 microgram salmeterol pedig béta 2 receptor izgató. A Nebilet-nek az lenne a szerepe, hogy a főleg a szívben és erekben levő béta 1 receptort gátolva, blokkolva lassítsa a szívverést és csökkentse a szívre rótt terheket, ezzel kevesebb oxigénre lesz szüksége, ami a szívnek nagyon hasznos. A salmeterol inhalációval jut be a hörgőkbe és itt fejti ki hatását, alig jut valami, nagyon csekély mennyiség a vérbe. A hatása a hörgők simaizomzatának elernyesztése révén hörgőtágulatot okoz és ezzel több oxigént tud felvenni a tüdő. Béta 2 receptor a szívben alig van tehát ott nem nagyon van milyen hatást fejtsen ki.


         Akkor miért írják a gyártók és riogatnak mellékhatásokkal? Ez a fajta hörgőtágító kezelésnek már több mint 50 éves tapasztalata van. Az eleinte használt szerek annak ellenére, hogy csak a hörgőkbe jutottak le, nem voltak olyan nagyfokban szelektívek és nemcsak a béta 2 receptorra, hanem a béta 1-re is hatottak, ami fokozott szívdobogást, sőt ritmuszavarokat is okozott. A salmeterol, ami a Seretide-ben van, nagyon specifikus, a legspecifikusabb hörgőtágító: 800/1, ami azt jelenti, hogy 800 molekula kötődik a béta 2 receptorhoz, mig alig 1 molekula a béta 1 receptorhoz. Elméletileg a két gyógyszer vagyis a bétablokkoló és a bétaizgató kiolthatja egymás hatását, vagy vannak olyan asztmások akik befulladnak a béta blokkolóktól. De ők már az első adagtól. A gyakorlat azt mutatja, hogy aki először nem fulladt be a bétablokkolótól az később sem fog. Amire vigyázni kell az az adagolás vagyis a Seretide-nek a megengedett dózisa az 2x500 microgram fluticasone és a salmeterolnak is 2x50microgram, ami a szer 2x1 belégzését jelenti. Ennek a sokszorosa okozhat csak szívritmuszavart, mellkasi szorítást is. Több, közös kardiológus és tüdőgyógy szakmai megbeszélésen is elhangzott és vitatkoztunk  a béta blokkolók és béta izgatók együttes hatásáról, milyen a hatásuk, van e értelme az együttes adásnak?  A vélemény az volt, hogy lehet és kell is együtt adni, betartva szigorúan a napi dózisokat, ellenőrizve a vér káliumszintet, mert, ha ez alacsony önmagában is ritmuszavart okozhat. A legjobban tolerált, vagyis amely nem okoz mellékhatásokat az pont a salmeterol, ami az Ön által kérdezett Seretide Diskusban van. Legyen nyugodt Margit, és szedje tovább a gyógyszereit, úgy ahogy azt orvosa helyesen felírta Önnek.

        Tisztelettel:
        Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-09 21:56:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 09:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés