Tüdőbetegség

Üdvözlöm Doktornő! Szeretném segítségét kérni a mellkas ct-m eredményének értelmezésében! Van e félni valóm,komoly baj van? Fel kellene keresnem vele szakorvost? ! Natív mellkas low dose CT Mindkét tüdőcsúcsban heges kötegezettség és elszórtan maximum 2mm-es subpleuralis nodulusok ábrázolódnak. Jobb 3-s segmentumban lateralisan reticulatio és paraseptalis maximum 10x22mm-es emphysemas, subpleuralis bullák látszanak. A bullák leginkább sagittalis képen jól elkülöníthetőek. (im.44) . Hasonló reticulatio a bal 1 /2- s segmentumban és a jobb 5-, és 8-s segmentumban is is megfigyelhető. Jobb 2-s segmentumban 3mm-es perifériás nodulus ábrázolódik (im.55) . A 3-s segmentumban paracardialisan 4mm-es nodulus látható (im.146) Szintén ezen oldalon a 7-s segmentumban egy poligonális 7mm-es nodulus látszik (im.200) A 6-s segmentumban egy 2mm-es nodulus látszik környezetében tágabb subsegmentalis bronchussal, lehet bronchocele is (im.162) Kiterjedt konszolidáció nem látható. Az axillákban, mediastinumban, hilusokban maximum 8mm rövid átmérőjű nyirokcsomók láthatók. A hilusok nyirokcsomó statusa natív vizsgálat alapján korlátozottan megítélhető. Pleurális folyadék nem látszik. Szív normális nagyságú. Normális nagyságú pajzsmirigy lebenyek. Mindkét oldalon emlőimplantatio utáni állapot. Jobb oldalon az emlő alsó harmadában a bőrfelszínről 2,5mm-es félhold alakú elődomborodás látszik. Gerincen spondylosis jelei. A zárólemezeken Schmorl herniák látszanak. Felhasi szervek megítélése korlátozott. A mellékveséken nagy méretű kiszélesedés nem látszik. Vélemény: Intrapulmonalis térfoglalás nem látható. Jobb oldalon leírt multiplex nodulusok benignomának megfelelhetnek. Fleischner guideline szerint méret alapján (6-8mm) alacsony és magas rizikó esetén is előzmény hiányában 6-12 hónap múlva kontroll javasolt. Jobb S3-ban subpleuralis bullák Köszönettel: Renáta

Dr. Hangonyi Csilla válasza mellkas CT lelet témában

Kedves Renáta!

Jelenleg semmi olyan elváltozást nem írt le a CT, ami miatt sürgős tüdőgyógyászati tennivaló lenne. Amennyiben dohányzik, annak elhagyása fontos lenne, hogy az emphysemás bullák ne növekedjenek. 6 hónap múlva kontroll céljából kontrasztos mellkas CT javasolt.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. augusztus 03., 14:48 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 04., 12:34
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Látható bármi probléma a...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Pár hónapja gyomortükrözésen voltam reflux és sorozatos böfögés miatt, ahol negatív lelet mellett bélboholy...
CT vizsgálat értelmezése
Üdvözlöm! 2019ben volt mellmegtartó műtétem.Segítséget szeretnék kérni a CT vizsgálat értelmezéséhez.Nem voltam beteg, vagyis nem éreztem,...
Mellkas natív es kontrasztanyagos...
Kedves Doktornő! Februárban és 3 héttel ezelőtt is erős bronchitisem zajlott. A köhögésem 2 kúra antiniotikum után lassan de múlik. Melljas...
CT lelet értelmezés
Tisztelt DR NŐ Sportoló férfi vagyok 15 éves verseny sport múlttal , idén teljesen átszűrettem magam az utolsó a mellkas CT volt itt kaptam...
Mellkas CT eredmény
Üdvözlöm! Ma kaptam meg a mellkas CT leletemet. Szeretném megkérdezni, hogy a “ tüdőkben diszkrét residualis eltérések” valamint a “ tüdő...