• Sarcoidozis vagy tüdőrák CT lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot. Lábamon másfél éve megjelentek lilás plakkok, amik viszkettek is, és kitapinthatók voltak. Bőrgyógyászaton kapot szteroid krémek nem segítettek, azért abba hagytam, orvossal egyeztetve. Csináltak plakbol mintavételt, és sarcoidoz szerü sejteket találták. Közben a plakkok kissebbek lettek, nem tapinthatóak. Maguktól kezdtek elmúlni krém és gyógyszer nélkül. De mintavétel miatt elrendeltek bőrklonikára cutan és systemas sarcoidozis kizárási céből. Onnan kaptam beutalót melkas röntgenre, UH, szemészetre, kardiológiára és vérvétel, SACE. Közben a bal hónalyom alatt nagyon fájt es begyulladtak a nyirokcsomók, kb 3 het mulva elmult a duzzanat es fájdalom, de igy is UH-on megvolt nagyobbadva 12mm nyirokcsomó, megnagyobott nyirokcsomó miatt küldtek mammográfiára, de végül melkas UH lett, ahol szintén bal axillában megnagyobbodot reaktív jelegű nyirokcsomókat találták és jöbb mellemben vaskos tokkal rendelkezó, körülírt echoszegény 6mm képlet. Kontrol UH emiatt aprilisban lesz. melkas röntgen negatív, szemem jó, vérvétel enyhe vérszegénység, SACE 74. Itt tovább küldtek melkas CT re. És ott ilyen leletet kaptam: Mellkasi folyadék egyik oldalon sem látszik. A tüdőben parenchymás eltérés nincs. A mediastinum képletei szabályosak. Virtuális bronhoscopiával szabályos tágasságú trachea, ép bifurcatio, másodlagos oszlásig követhető szabályos tágasságú bronchusok ábrázolódnak. Mediastinalis lymphadenomegalia mindkét hilusban látható: a nyirokcsomó megnagyobbodások átmérője 1,8cm. A subcarinalis nyirokcsomó átmérője 1,1cm. A mellékvesék régiójában kóros körülírt képlet nincs. Vélemény: a mindkét oldali hilusi nyirokcsomó nagyobbodás enyhe fokú, a tüdő parenchymában fibrózis nem látható. Tüdőgondozóban mondták 3-4 hónap múlva kontról CT és lehetséges orvosi konsilium( remélem jó irtam). Kérhetek erre 1 vélemény. Mennyire rosz ez a CT? Tüdőrák gyanúja fennáll? Válaszát Köszönöm.

        Dr. Gyulai Nóra válasza a sarcoidosis témában

        Tüdőrák gyanúja nem merül fel. A már korábban vélelmezett Boeck sarcoidosis enyhe fokára jellemző ez a mellkas CT leírás


        Dr. Gyulai Nóra
        tüdőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Gyulai Nóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 01., 18:01; Megválaszolva: 2019. március 09., 21:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: