Mellkasi CT lelet értelmezése

Doktor Úr! A napokban kaptam meg CT leletemet, kérem segítsen annak értelmezésében. Két és fél éve kezelnek tüdőszarkoidózissal (ezt MSC is igazolta) , és egy éve kétoldali tüdőembóliám lett sajnos. 37 éves vagyok, és tanácstalan. A kezelőorvosom (akinek sajnos a tájékoztatás nem erőssége) csak annyit mondott, ami megegyezik a CT leleten található véleménnyel. Idézem: "Mint olvashatta Tamás, semmi sem változott". És ennyi a részéről, én meg kérdezni nem igazán tudok, mert sosem válaszol semmire. Azt hogy "terápia rezisztensnek gondol" is csak onnan tudtam meg, hogy ráírta a CT kérőpapírra. nekem ezt sem mondta soha. A saját esetemet sem értem a kezdetektől, mivel az orvosom még csak azt sem hajlandó elmondani mitől lett a tüdőembóliám, hiába kérdeztem többször. (MVT nem volt azt nézték) , de a mostani terápia előtt volt medrol terápiám már, és cytoxant is volt hogy hónapokig kaptam infúzión. Előtte kb. 3 hónapja voltam CT-n. (igyekszem mindkét CT leletet mellékelni Ön felé beszkennelve) . És most leállították, fokozatosan leépítették az egy éve tartó medrol+metotrexat kombinált terápiát. Már csak Xareltot kell most szedjek. (genetikai hajlamom nincs a vérrög képződésre, azt nézték) Viszont több olyan dolog (kifejezés) is volt ami nekem új, bár a leleten úgy írtak le, hogy "változatlan", de ezen kifejezések a korábbi leleten nem szerepeltek. Az elmúlt egy évben 6 VTm volt mellkasra. A két és fél év alatt 10 darab. Kérem segítsen az alábbiakban. 1. "A carina alatti conglomerátum rövid átmérője most is 17mm." Mi az a carina alatti carina alatti cong.? Mit kell erről tudni? 2. "Aortapulmonális ablakban lévő legnagyobb lg. átmérője most is 17mm." Ez jelenthet gondot a jövőre nézve? 3. "Az alsó tüdőlebeny bázisán dorsalisan mindkét oldalon ismert kötegek követhetőek, nem változtak." Ezt korábbi CT leleten határozottan az embólia, és/vagy a korábbi gyulladás maradványaként írták le. 4. (ez is új nekem): "Mindkét oldalon a nagyrés, és a kisrés mentén egy-egy körülírt megvastagodás van, ezek sem változtak." Ezt hogy értelmezzem, ez mitől lehet? Miféle dolog ez? A kisrés, és nagyrés kifejezésekkel a korábbi leleteimen nem is találkoztam még. 5. "Tüdőben novum nem jelent meg", gondolom ez utóbbi dolog azért valamelyest jó hír. Folyadék nincs a tüdőben (az embóliát követően hónapokig volt) Bár a leleten leírják a nyirokcsomó státusz (medist., és hilusi) sajna nem változott. Sok csomó van megnagyobbodva. Köszönöm segítségét, válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Sarcoidosis témában

Tisztelt Kérdező!

A két lelete közül csak az utóbbi, a napokban készült vizsgálat került fel a kérdéshez a rendszerbe, így csak azt tudtam elolvasni. A kérdésein végighaladva: A tüdőembolia eredete sokszor nem derül ki, ha az alsó végtagon mélyvénás trombózisa nagy valószínűséggel kizárható volt, akkor elsősorban a kismedencei mély vénás rendszer lehetett az embolia eredete, viszont ezeket az ereket nem lehet jól vizsgálni. A terápia rezisztens kifejezés nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a szokványos kezelésre a betegségének a tünetei, vagy radiológiai jelei nem csökkennek.

Bár a kezelés kérdése nem tartozik a szakterületemhez, annyit gondolok, hogy a mellékhatások elkerülése érdekében építették le a gyógyszeres kezelését, ha egyébként a betegsége életét nehezítő tünetekkel nem jár és a jelenlegi kezelés nem volt hatásos a nyirokcsomók méretére.

Két, még teljesen azonos megjelenésű CT kép leírása között lehet eltérés, különösen, hanem ugyanaz a radiológus szakorvos leletezte. A „carina” a légcsőnek az a helye, ahol szétválik két főhörgőre. Ez alatti területen lehet megnagyobbodott nyirokcsomó. Hasonlóan, típusos nyirokcsomó hely az aorta (fő verőér) és a bal arteria pulmonalis (tüdőartéria) közötti terület, ezt hívjuk aorto-pulmonalis ablaknak. Conglomerátumnak több egybefüggő nyirokcsomót nevezünk. A méret meghatározásában szabály szerint a rövidebb átmérő az iránymutató, ezeket szoktuk a leletben rögzíteni. A 17 mm-es rövidebb átmérő megnagyobbodást jelent, de az addigiak alapján ezek mérete nem változott. A jövőre nézve ez azt jelenheti, hogy a betegsége fennáll, de nem rosszabbodott. A nagyrés, kisrés a tüdőlebenyek határait jelentik, gyulladásos maradványok ezek mentén is gyakran fordulnak elő, ha a korábbi felvételekhez képest változatlanok – ahogy írják – nincs jelentőségük.

Összefoglalva, bár csak az egyik leletet láthattam azok közül, amiről kérdezett, a leírás és a benne lévő összehasonlítás, valamint a kezelőorvosának a véleménye alapján, a jelen állapotban egy változatlan képet írtak le, így a további teendőket, kontrollok ütemét, kezelést a kezelőorvos határozza meg.

Kérdés: 2017. május 28., 12:38; Megválaszolva: 2017. május 29., 07:38
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat
CT Eredmény
Ma kaptam meg a vizsgálat eredményét .. szeretnek választ kapni mert nem ertem