Mellkasi CT lelet értelmezése

Doktor Úr! A napokban kaptam meg CT leletemet, kérem segítsen annak értelmezésében. Két és fél éve kezelnek tüdőszarkoidózissal (ezt MSC is igazolta), és egy éve kétoldali tüdőembóliám lett sajnos. 37 éves vagyok, és tanácstalan. A kezelőorvosom (akinek sajnos a tájékoztatás nem erőssége) csak annyit mondott, ami megegyezik a CT leleten található véleménnyel. Idézem:"Mint olvashatta Tamás, semmi sem változott". És ennyi a részéről, én meg kérdezni nem igazán tudok, mert sosem válaszol semmire. Azt hogy "terápia rezisztensnek gondol" is csak onnan tudtam meg, hogy ráírta a CT kérőpapírra. nekem ezt sem mondta soha. A saját esetemet sem értem a kezdetektől, mivel az orvosom még csak azt sem hajlandó elmondani mitől lett a tüdőembóliám, hiába kérdeztem többször. (MVT nem volt azt nézték), de a mostani terápia előtt volt medrol terápiám már, és cytoxant is volt hogy hónapokig kaptam infúzión. Előtte kb. 3 hónapja voltam CT-n. (igyekszem mindkét CT leletet mellékelni Ön felé beszkennelve). És most leállították, fokozatosan leépítették az egy éve tartó medrol+metotrexat kombinált terápiát. Már csak Xareltot kell most szedjek. (genetikai hajlamom nincs a vérrög képződésre, azt nézték) Viszont több olyan dolog (kifejezés) is volt ami nekem új, bár a leleten úgy írtak le, hogy "változatlan", de ezen kifejezések a korábbi leleten nem szerepeltek. Az elmúlt egy évben 6 VTm volt mellkasra. A két és fél év alatt 10 darab. Kérem segítsen az alábbiakban. 1. "A carina alatti conglomerátum rövid átmérője most is 17mm." Mi az a carina alatti carina alatti cong.? Mit kell erről tudni? 2. "Aortapulmonális ablakban lévő legnagyobb lg. átmérője most is 17mm." Ez jelenthet gondot a jövőre nézve? 3. "Az alsó tüdőlebeny bázisán dorsalisan mindkét oldalon ismert kötegek követhetőek, nem változtak." Ezt korábbi CT leleten határozottan az embólia, és/vagy a korábbi gyulladás maradványaként írták le. 4. (ez is új nekem): "Mindkét oldalon a nagyrés, és a kisrés mentén egy-egy körülírt megvastagodás van, ezek sem változtak." Ezt hogy értelmezzem, ez mitől lehet? Miféle dolog ez? A kisrés, és nagyrés kifejezésekkel a korábbi leleteimen nem is találkoztam még. 5. "Tüdőben novum nem jelent meg", gondolom ez utóbbi dolog azért valamelyest jó hír. Folyadék nincs a tüdőben (az embóliát követően hónapokig volt) Bár a leleten leírják a nyirokcsomó státusz (medist., és hilusi) sajna nem változott. Sok csomó van megnagyobbodva. Köszönöm segítségét, válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a Sarcoidosis témában

Tisztelt Kérdező! A két lelete közül csak az utóbbi, a napokban készült vizsgálat került fel a kérdéshez a rendszerbe, így csak azt tudtam elolvasni. A kérdésein végighaladva: A tüdőembolia eredete sokszor nem derül ki, ha az alsó végtagon mélyvénás trombózisa nagy valószínűséggel kizárható volt, akkor elsősorban a kismedencei mély vénás rendszer lehetett az embolia eredete, viszont ezeket az ereket nem lehet jól vizsgálni. A terápia rezisztens kifejezés nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a szokványos kezelésre a betegségének a tünetei, vagy radiológiai jelei nem csökkennek. Bár a kezelés kérdése nem tartozik a szakterületemhez, annyit gondolok, hogy a mellékhatások elkerülése érdekében építették le a gyógyszeres kezelését, ha egyébként a betegsége életét nehezítő tünetekkel nem jár és a jelenlegi kezelés nem volt hatásos a nyirokcsomók méretére. Két, még teljesen azonos megjelenésű CT kép leírása között lehet eltérés, különösen, hanem ugyanaz a radiológus szakorvos leletezte. A „carina” a légcsőnek az a helye, ahol szétválik két főhörgőre. Ez alatti területen lehet megnagyobbodott nyirokcsomó. Hasonlóan, típusos nyirokcsomó hely az aorta (fő verőér) és a bal arteria pulmonalis (tüdőartéria) közötti terület, ezt hívjuk aorto-pulmonalis ablaknak. Conglomerátumnak több egybefüggő nyirokcsomót nevezünk. A méret meghatározásában szabály szerint a rövidebb átmérő az iránymutató, ezeket szoktuk a leletben rögzíteni. A 17 mm-es rövidebb átmérő megnagyobbodást jelent, de az addigiak alapján ezek mérete nem változott. A jövőre nézve ez azt jelenheti, hogy a betegsége fennáll, de nem rosszabbodott. A nagyrés, kisrés a tüdőlebenyek határait jelentik, gyulladásos maradványok ezek mentén is gyakran fordulnak elő, ha a korábbi felvételekhez képest változatlanok – ahogy írják – nincs jelentőségük. Összefoglalva, bár csak az egyik leletet láthattam azok közül, amiről kérdezett, a leírás és a benne lévő összehasonlítás, valamint a kezelőorvosának a véleménye alapján, a jelen állapotban egy változatlan képet írtak le, így a további teendőket, kontrollok ütemét, kezelést a kezelőorvos határozza meg.

Kérdés: 2017. május 28., 12:38; Megválaszolva: 2017. május 29., 07:38
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...