• Azbesztcement palatető okozhatott- e károsodást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Már több mint egy évtizede élünk egy tetőtéri lakásban, ahol a tető nagyon közel, néhány méterre van az ablakoktól, és az erkélytől. Sajnos nemrég derült ki az, hogy a tető azbesztpalával van fedve ( az anyaga nem sérült, nem törött sehol, viszont 30 éves, így már valamennyire korrodálódó állapotú a kora miatt). Nagyon aggódom, sőt pánikolok, amióta kiderült ez a dolog, hogy nem - e okozothatott ez az anyag valami visszafordíthatatlan tüdőkárosodást nálunk, ami később esetleg rákot okozhat majd. Pár hónapja hörghurutom, és nagyon erős, több hétig tartó köhögéssel járó betegségem is volt, amiről utóbb a mellkasi röntgen alapján kiderült, hogy mellhártya gyulladás is volt. Egy környezetvédelemhez, építési dolgokhoz értő szakember azt mondta nekem ugyan, hogy felesleges az aggodalom, mert ez az anyag cementben kötött, és legfeljebb csak nagyon kis mennyiségben kerülhet a levegőbe, de mivel az interneten mindenfélét olvastam már erről, így ez sem nyugtatott meg teljesen főleg azért nem, mert hosszú ideje lakunk már itt, és például nyáron pedig szinte egész nap nyitva szoktak lenni az ablakok és ajtók, így tehát nem tudom mi jöhetett be a lakásba. Kérdésem lenne ezért, hogy van - e okom aggódni az egészségünkért, fenyeget- e veszély, és okozhatott- e esetleg komoly tüdőkárosodást már eddig ez az anyag, aminek esetleg később súlyos következményei lehetnek ( tüdőrák stb), illetve a néhány hónapja lezajlott mellhártya gyulladást okozhatta- e nálam - ez az anyag? Szeretném tudni mit tegyek, mit tehetek ebben a helyzetben, hogy az egészségkárosodás elkerülhető, csökkenthető legyen ( a felújítás nem rajtunk múlik, lévén társasház). Lényeges még, hogy nem dohányzott soha senki a családban, így eddig nem gondoltam, hogy komoly rizikó faktora lenne a tüdőráknak, vagy egyéb tüdőbetegségnek nálunk, most viszont már komolyan aggódom emiatt. Válaszát előre is köszönöm.

        dr. Gyulai Nóra válasza a azbeszt témában

        Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy épitész szakértővel (akár állami hivatalból kirendelt) nézessék meg, hogy mekkora az azbeszt koncentráció a környezetükben, hogy a káros határértéket meghaladja-e. A mellhártya gyulladásnak nem gondolnám, hogy lenne ehhez köze. Megnyugtatásul: az azbeszt expoziciónak kitett embereknek is csak igen kis hányada lesz miatta beteg, főleg azok, akik közvetlenül ezzel dolgoztak.


        dr. Gyulai Nóra
        tüdőgyógyász szakorvos Tőle szeretnék kérdezni

        dr. Gyulai Nóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 27., 19:20; Megválaszolva: 2019. január 04., 18:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Egy hete ózonos fertőtlenítés volt a házunkban, ahova csak 3 nappal a fertőtlenítés után mentem be, azonban a szobában még érezhető volt az ózon szaga (még az ágyban a takarónak is ózon szaga volt), ami után légzési...
        Tisztelt szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a Spiropent nevű gyógyszer mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből? Munkámmal kapcsolatban a vizelet minta adása szükséges, így aggódom esetlegesen látszani fog a gyógyszer szedése, ami...
        Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla! Február 11-17-ig beteg voltam, kicsit égett a mellkasom, száraz köhögésem volt még a betegség hete után is legalább 1 hétig, rázott sokszor a hideg, a hátamon is hidegrázás volt, és lázam is volt ami utoljára...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés