• Tudoosszeomlas, PTX

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Udv. 2018 marciusaban egy spontan PTX kovetkezett be a jobb tudomben, 25%os. Egy hetet toltottem a korhazban, majd kiengedtek, es az elvegzett CT vizsgalat alapjan a tudomon nem talaltak tobb legbuborekot, stb. Tovabbi kontroll vizsgalatokon sem talaltak semmit a rontgen felvetelek alapjan, illetve teszteltek a legzesfunkcioim es szinte rendben talaltak mindent. De, mellkasi fajdalmaim vannak, hol erosebb, hol gyengebb, a hatam nem faj, csak a mellkas es az oldalaim. Nem mindig, de gyakori. Ez a mellkas fajdalom sokszor nehezlegzessel jar, de melylevegot fajdalommentesen tudok venni. Az orvosok nem ajanlottak a dohanyzast, de szerintuk nincs konkret osszefugges a dohanyzas es a PTX kozott. A dohanyzas nelkul is ugyanugy jelen van a mellkasi fajdalom. Tehat nem a dohanyzas okozza, ha egy napig nem gyujtok ra, ugyanugy faj. Mi lehet az oka? Esetleg psziches eredetu problema? Mostansag elegge sokat stresszelek, stb. Sokat dolgozom, es keveset pihenek. Mi okozhatja a mellkasi fajdalmat, ha az orvosok semmilyen problemat nem talaltak a vizsgalatok soran? A dohanyzas egybol visszahozhatja a PTXet vagy nincs kozvetett befolyasa ra?

        Dr. Gyulai Nóra válasza a mellkasi fájdalom, PTX témában

        Legvalószínűbben a PTX csövezés alatt óhatatlanul bekövetkező mellhártya sérülés gyógyulási folyamata az, amit érez. A dohányzás egyértelmű és közvetlen összefüggést mutat a PTX-szel és a legtöbb tüdőbetegséggel, abszolút növeli az esélyét újabb PTX-nek. A fájdalom pedig a fentiek miatt lehet.


        Dr. Gyulai Nóra
        tüdőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Gyulai Nóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 21., 09:14; Megválaszolva: 2018. november 27., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: