• Mire számíthatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor UrNő. 27 eves no vagyok, 2 hete fulladasos panaszokkal fordultam haziorvosomhoz onnan pedig a tudogondozoba. Mellkasrontgent illetve fujasos tesztet vegeztek. Elobbi eredmenyem kituno volt, tiszta a tudom, utobbi mar nem, rosszat fujtam. Igy az orvosom kezdodo COPD- t allapitott meg, mivel edesanyamnak is ez a betegsege, igy csaladi halmozodast jelolt meg okkent( de gyerekkoromban volt egy sulyos tudogyulladasom ami akkor karositotta a tudom ezt is megjelolte okkent)Kaptam egy hivatalosan uj gyogyszernek minosulok inhalatoros horgotagitot amit hasznalok is es szerencsere sokat javit az allapotomon. Az lenne a kerdesem Ontol hogy mivel kezdodo copd-m van(dohanyzok sajnos, de mindennap kevesebbet, fokozqtosan szoktatom le magam)hogy mit tegyek hogy ne romoljon az allapotom illetve ne keruljek bizonyos stqdiumokba? Vagy ez mar elkerulhetetlen? Es igy kezdo copds-kent is nagyon megfazhatok ha nem vigyqzok magamra? Dolgozhatok igy a szabad levegon igy telen? Vagy felkell adjam a munkam? Sajnos mar depresszios lettem, mar nincs olyan nap hogy ne sirjak, tudom hogy ez csak eont a helyzeten, de en nem akartam ezt. Mindent kiprobalnek vagy elkovetnek hogy ne legyek stadiumi, mert tisztaban vagyok vele, hogy milyen egy alattomos es sulyos betegseg ez foleg ilyen fiatalon.... Kernem a doktor urat vagy holgyet hogy vilagositson fel, es valaszoljon minden kerdesemre( tudogondozoban nem is tudtam semmit kerdezni annyirq sokkot kaptam) hogy megnyugodjak, vagy epp jobban odafigyeljek hogy ne romoljon az allapotom. Elore is nagyon szepen koszonom valaszat, es tanacsat. Tisztelettel:Hajnalka Ui:azert is felek mert tudom hogy gyogyithatatlan es csak kezelheto e progressziv betegseg, csak epp nem akarok oxigen kezelesekre jarni xy ev mulva:(

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a COPD témában

        Kedves Hajnalka! 27 éves korban, csak igen ritka esetben alakul ki COPD, a dohányosokban is. Ebben az őszi-téli időszakban gyakran fordul elő légúti vírusfertőzéskor nehézlégzés, ami néhány hét kezelés után megszűnik. Fiatal felnőtteknél a panaszok hátterében lehet allergia, aszthma is. Egy vizsgálat alapján nem lehet minden esetben biztonsággal megállapítani a pontos diagnózist.Ehhez további légzésfunkciós vizsgálatok szükségesek. Sem a munkáját, sem az életét nem kell feladnia. Mindenképpen javasolt a fizikai aktivitás, tartózkodjon sokat szabad levegőn. A mai korszerű kezelés mellett, még akkor sincs oka elkeseredni, ha valóban COPD kezdeti stádiumában van. Most szedje a gyógyszerét, menjen vissza a megbeszélt kontrollvizsgálatra, készüljön az ünnepekre, és tervezze meg az ünnepek utáni dohányzásról való leszokása programját.(kérjen segítséget a tüdőgondozóban) Nincs oka pánikra, ha sikerül leszoknia a dohányzásról, biztosan nem kerül olyan súlyos légzési állapotba, hogy oxigén kezelésre szoruljon. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. november 29., 19:57; Megválaszolva: 2016. november 30., 06:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Egy hete ózonos fertőtlenítés volt a házunkban, ahova csak 3 nappal a fertőtlenítés után mentem be, azonban a szobában még érezhető volt az ózon szaga (még az ágyban a takarónak is ózon szaga volt), ami után légzési...
        Tisztelt szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a Spiropent nevű gyógyszer mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből? Munkámmal kapcsolatban a vizelet minta adása szükséges, így aggódom esetlegesen látszani fog a gyógyszer szedése, ami...
        Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla! Február 11-17-ig beteg voltam, kicsit égett a mellkasom, száraz köhögésem volt még a betegség hete után is legalább 1 hétig, rázott sokszor a hideg, a hátamon is hidegrázás volt, és lázam is volt ami utoljára...
        Érdeklődni szeretnék, hogy evés közben egy nagyobb levegővétel következtében hirtelen lecsúszott egy falat kenyér darab. Nem köhögtem, nem fulladtam, nem kapart a torkom utána csak hirtelen lecsúszott . Érdeklődni szeretnek hogy ilyen esetbe...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma egy panelház pincéjében tartózkodtam és pakolásztam kb 20 percet, ahol azbeszt szigetelés van az ott futó csövek környékén. Elég rossz állapotban vannak, ezért aggódom, hogy lesz valami bajom, mert nem viseltem...
        Kedves Doktornő! Szétvágtam egy betoncsőnek kinéző csövet, ami persze azbesztből volt. Nem találkoztam még ezzel az anyaggal és csak közben jöttem rá, hogyx baj van. Kb.1 deciliternyi por szóródott szét az udvarunkon. Mivel ez egy...
        Udvozlom! 8napig tarto draines kezeles utan ami sikertelennek bizonyult, VATS mutetet hajtottak rajtam vegre, baloldali komplett spontan ptx miatt. 5napja hazaengedtek, a mutet szuperul zajlott, kimelo eletmodot elek, meg nem tortent varratszedes, de a seben...
        6-os segmentumban jobb oldalon két 2mm góc látható.A bal 5-ös segmentumban diszkrét kötegezettség ábrázolodik.A máj ábrázolódó segmentumai finoman inhomogének.A lép mellett mediálisan egy 14mm átmérőjű járulékos kép látható.A...
        Tisztelt Doktor/nő!mellkas rtg eredményemről szeretnék érdeklődni.Leírás:mko basalis túlsúllyal fokozott az intertitialis rajzolat. Tünetem nincs.