• Lehet még COPD-m?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 3 hónapja hagytam abba a dohányzást, egyik napról a másikra, szerencsére már nem is hiányzik. Előtte közel 13 évig dohányoztam, napi 12-15 szálat átlagban. (34 éves, vékony nő vagyok.) Mivel pár hónapja belégzési nehezítettségem volt (Semmilyen más tünet nem volt, azóta ez magától megszűnt, gyógyszert nem használtam.) ezért készültek spirometriás vizsgálatok. Akkori eredmények: FEV1: 106%, FVC: 118%, TIFF: 77-78, PEF: 107%, kislégúti paraméterek közül volt olyan ami 80% alatt volt valamivel. Hallgatózáskor lehetett hallani erőltetett kilégzésnél enyhe kis sípolást. Nemrég mentem vissza ellenőrző vizsgálatra és az értékek javultak, pedig akkor még 3 hónap sem telt el a cigi abbahagyása óta. Mostani eredményeim: FEV1: 114%, FVC: 124%, TIFF: 80 (nekem az elvárt érték itt 83 lenne), PEF:110%, MEF 75:100%, MEF 50:99%, MEF 25: 78%, FEF 25/75: 89%, VC IN: 121% (Hallgatózásnál nincs már sípolás) Két hónapja elkezdtem futni, minden másnap lefutok 5 km-ert k.b.: 40 perc alatt. (Az Ön tanácsára kezdtem el mozogni.) Mivel rettegek a COPD-től ezért megnyugtató válaszát várnám pár kérdésemre: -Ezekkel az értékekkel lehet-e COPD-m, ha továbbra sem dohányzok? -Van-e rá esély, hogy tovább javul a TIFF-em 80-ról 83-ra, ha igen akkor mikor? -Van-e jelentősége, hogy ülve vagy állva végzem el a légzésfunkciós vizsgálatot? Ugyanis ülve csak 76-os TIFF-em lett, állva 80-as. Nem értem miért. - Sokszor félek attól, hogy mégsem jó a légzésem. Nem tudom például, hogy egy egészséges embernek hány emeletnyi lépcsőzés után "illik" elfáradni, szuszogni. Mivel Ön már eddig is nagyon sokat segített nekem, ezért továbbra is bízok őszinte és megnyugtató válaszaiban.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a COPD témában

        Kedves Kérdező! Először is, gratulálok ahhoz, hogy leszokott a dohányzásról! Légzésfunkciós értékei alapján biztos, hogy nincs COPD-je. Ha nem kezd el újra dohányozni, ez a veszély nem fenyegeti. A Tiffenau (Tiff.) érték, egy arányszám, ha 70 % fölött van, nincs jelentősége a pontos értéknek, különösen, hogy 100% feletti a legtöbb légzési paramétere. A szabályos légzésfunkciót ülve végezzük, állva azért tud jobbat fújni, mert nagyobb izommunkát tud kifejteni. A lépcsőn az is elfárad, akinek nincs tüdőbetegsége. Ez függ az életkortól, izomerőtől, edzettségi foktól, az adott napi aktivitástól, esetleges szív betegségtől. Mindent jól csinál, éljen aktív életet, és felejtse el a dohányzást végleg. Így nem kell izgulnia a COPD-től. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. november 29., 09:30; Megválaszolva: 2016. november 29., 22:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Egy hete ózonos fertőtlenítés volt a házunkban, ahova csak 3 nappal a fertőtlenítés után mentem be, azonban a szobában még érezhető volt az ózon szaga (még az ágyban a takarónak is ózon szaga volt), ami után légzési...
        Tisztelt szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a Spiropent nevű gyógyszer mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből? Munkámmal kapcsolatban a vizelet minta adása szükséges, így aggódom esetlegesen látszani fog a gyógyszer szedése, ami...
        Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla! Február 11-17-ig beteg voltam, kicsit égett a mellkasom, száraz köhögésem volt még a betegség hete után is legalább 1 hétig, rázott sokszor a hideg, a hátamon is hidegrázás volt, és lázam is volt ami utoljára...
        Érdeklődni szeretnék, hogy evés közben egy nagyobb levegővétel következtében hirtelen lecsúszott egy falat kenyér darab. Nem köhögtem, nem fulladtam, nem kapart a torkom utána csak hirtelen lecsúszott . Érdeklődni szeretnek hogy ilyen esetbe...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma egy panelház pincéjében tartózkodtam és pakolásztam kb 20 percet, ahol azbeszt szigetelés van az ott futó csövek környékén. Elég rossz állapotban vannak, ezért aggódom, hogy lesz valami bajom, mert nem viseltem...
        Kedves Doktornő! Szétvágtam egy betoncsőnek kinéző csövet, ami persze azbesztből volt. Nem találkoztam még ezzel az anyaggal és csak közben jöttem rá, hogyx baj van. Kb.1 deciliternyi por szóródott szét az udvarunkon. Mivel ez egy...
        Udvozlom! 8napig tarto draines kezeles utan ami sikertelennek bizonyult, VATS mutetet hajtottak rajtam vegre, baloldali komplett spontan ptx miatt. 5napja hazaengedtek, a mutet szuperul zajlott, kimelo eletmodot elek, meg nem tortent varratszedes, de a seben...
        6-os segmentumban jobb oldalon két 2mm góc látható.A bal 5-ös segmentumban diszkrét kötegezettség ábrázolodik.A máj ábrázolódó segmentumai finoman inhomogének.A lép mellett mediálisan egy 14mm átmérőjű járulékos kép látható.A...
        Tisztelt Doktor/nő!mellkas rtg eredményemről szeretnék érdeklődni.Leírás:mko basalis túlsúllyal fokozott az intertitialis rajzolat. Tünetem nincs.