szarkoidózis, tüdőembólia

Kedves Doktornő! Az elmúlt hetekben már több, a betegségeimmel kapcsolatos kérdésre igyekezett választ adni. Ezúttal is erre kérném! 68. napja már, hogy diagnosztizálták Nálam a kétoldali tüdőembóliát. ezalatt komolyabb mozgást sem igazán végeztem (max. sétáltam az utóbbi időben eddig) . Ezt megelőzően szarkoidózissal is kezeltek (jelenleg is) , illetve a szövettan által többször is igazolt a saválló pálca jelenléte, emiatt TBC-s gyógyszerekkel (Rifamed 300mg (napi 2x1) ; Isonicid) is. Nagyon összetett, és egyedi eset az enyém sajnos. Esetemben a mai nappal a clexan forte 150mg/1ml-ról átállítottak napi 1 Xarelto 20mg tablettára. Kérdésem: Valóban kockázatos lehet a Rifampicin és a Xarelto szedése együtt. És ez milyen formában jelentkezhet ez problémaként? Miért kockázatos mindez, és milyen betegségeket idézhet ez elő. Mire kellene figyeljek különösen - sajnos mára komoly félelmeim vannak, minden újonnan felírt gyógyszer szedésének megkezdése előtt. Az orvos egy hónap Xarelto szedés utánra előjegyzett laborvizsgálatra, de az elég hosszú idő ahhoz, hogy ne kapjak választ a kérdésemre. Illetve, mennyire kockázatmentesek lehetnek így a további mindennapjaim? - ez utóbbi nagyon fontos lenne. Végezetül pedig megkérdezném: Átnéztem a kezdetektől valamennyi papíromat, és még 2015. októberében volt egy teljes testplethysmographiam. Ez akkor a következő eredményt hozta, idézem: "Mérsékelt fokú perif. légúti obstructio. Előrehaladott emphysema.-t ír. Nos, mindez régen volt, nem is nagyon tudom, mit jelent mindez. Ön szerint, lenne értelme ezen vizsgálat újbóli érésének? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdőembolia, sarcoidosis témában

Kedves Kérdező!

A Xarelto alapvetően jó, és korszerű alvadásgátló. Rifampicinnel való együtt adásának az a kockázata, hogy Rifampicin csökkenti a Xarelto vérszintjét, ezzel hatását is. Előfordulhat, hogy alvadásgátló hatása csökken. Emiatt fokozott figyelmet igényel a két szer együttes alkalmazása.

Abban az esetben tartom indokoltnak a testpletysmographia ismétlését, ha nincs már röntgen elváltozása. (megnagyobbodott nyirokcsomók, embólia miatti légtelen területek, gócokstb.,) Az emphysema, a tüdőszövet átalakulása során létrejövő állapot, amikor a rugalmas szövetekben épp léghólyagocskák helyett, túltágult, rugalmatlan, a légzés szempontjából haszontalan területek keletkeznek. Ezt okozhatja dohányzás, munkahelyi ártalom (tartós káros anyag belégzés) , kezeletlen aszthma, genetikai tényezők, veleszületett rendellenesség. Ennek az okát is tisztázni kellene.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. július 20., 00:23; Megválaszolva: 2016. július 21., 23:12
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Tudoembolia vagy sem?
Tisztelt Doktorno! Egy ejjel etos torokfajasra es a bal mellem folotti reszen fajdalomra ebredtem. Enyhe veres kopet is volt. Korhazba fogtak: "a job arteria...
Tüdőembólia után - Menjek-e ...
Tisztelt Szakértő, 37 éves rendszeresen szabadidősportoló férfi vagyok. Május 29 és június 1- között kórházba kerültem, miután egy régebb óta...
Tüdőembólia után
Tisztelt Doktornő! Egy hónappal ezelőtt tüdőembóliát diagnosztizáltak nálam a jobb alsó lebenyben, egész pontosan 4.5 cm-es rögről volt szó...
Kérem ha tud segítsen!
1 hónapja veszítettem el édesapám és az elött egy héttel a nagypapám. Azóta rosszullétek gyötörnek mindennap hol jobb hol rosszabb a helyzet. Mivel...
tüdőembólia után véres köpet
Tisztelt Doktornő! Két oldali tüdőembóliám volt, melyet kórházban kezeltek vénás heparinnal. 1 hét után áttértek tablettás varfarinra, melyet...