Azbesztel érintkezhettem palatörmelék rakodásánál megbetegszem?

Tisztelt Doktor Nő! Nagyon aggódom mert két hete 42m2 síkpalatörmeléket raktam lapáttal utánfutóra a szabad levegőn, elszállítás céljából és ez idő allatt nem viseltem semilyen védőmaszkot, védőfelszerelést. A palák 90%-a összetört a bontásnál mert a tető ledőlt! Majd később tudtam meg hogy maszkot kellett volna viselnem az azbeszt tartalom végett ami a plákban 10-15%-os tartalmat jelentett ez esetben. Kérdésem az lenne hogy mennyiben károsította az egészségemet ez a 4 órás szabadban, száraz, szélcsendes időben történő munkafolyamat, és aggódnom kellene e ebből kifolyólag bármiféle tüdőbetegségtől? Nagyon sok rosszat írtak az interneten róla! Eddigi életem során tudomásom szerint nem érintkezdtem azbeszttel ez volt az első alkalom. Asztmám nincs, egyéb betegségről nem tudok. Szerencsére egészségesnek mondhattam idáig magam. 4évig dohányoztam kb. napi 10szálat. Lehet-e bármit is tenni utólag ami javítana a helyzeten mert magától nem tisztul ki igaz? Üdvözlettel Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Hangonyi Csilla válasza azbeszt belélegzés témában

Kedves Kérdező!

Nem kell aggódnia, egy alkalommal végzett munka a palával, nem okoz tartós egészségkárosodást. A légutak tisztulását nyákoldó gyógyszerek, inhaláló kezelés, sóterápia segítheti elő.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. március 25., 11:14 ;Megválaszolva: 2016. március 25., 22:17
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Azbeszt hullámpalát vágtam.
Kedves Doktornő! Már vagy öt éve egyszer vágtam, hullám palát sarokcsiszolóval, Ezt jelentéktelennek tartom, mert egy vágás volt körülbelül...
palatető azbeszt
Tisztelt Doktornő! Egy hete távolítottunk el nyaralónkból egy kb 20 négyzetméteres palatetőt, ami már el volt korhadva. Sajnos csak úgy tudtuk...
Mellkasröntgen eredménye
Tisztelt Doktornő! A mellkasröntgen elkészült leletén az alábbi diagnózis olvasható: "A tüdők fokozott légtartalmúak, Infrahilarisan jobb...
Spirometria vizsgálat
Tiszteletem Dr. Nő Én ma voltam Spiro vizsgálaton FVC. 97% FEV1: 70% PEF 91% jelenleg 176cm /114kg vagyok. Ön szerint ez milyen eredmény? Sajnos nagyon...
Köpetürítés
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy már elég rég óta minden reggel ilyen kis zselés golyó szerü kis valamiket köhögök...