Krónikus bronchitis

15 éve járok Miskolcra a tüdőgondozóba.Diagnózist leírom önnek amit a tüdőgondozóba írtak rá nekem: Egyéb meghatározott idült obstructiv tüdőbetegség, nem meghatározott alsó légúti fertőzés.Légzésfunkció: FVC: 1.30 (44%) , FEV1.1.05 (41%) , TIFF: 80%.Vérgáz: norm.pH: 7.425, pCO2.36, pO2: 74 SO2: 95%. Vélemény: Légúti inf.COPD.Krónikus Bronchitist állapítottak meg. Azt mondták asztmám nincs.Csak télen vagyok beteg, ködös, párás időben sokszor fulladás jön rám, nehezített légzésem nincs.Rég óta küszködök ezzel a gyógyszerek sem segítenek.Születésem óta gerincferdüléssel kezeltek, (skoliosis.1992, 1995-ben Németországban megoperáltak mert olyan súlyos gerinc és mellkas deformitásom volt, és a légzés és vérkeringés veszélyeztetve volt, a deformitások miatt, és platina lemezeket helyeztek a gerincemben, hogy ne romoljon tovább.156 fokos gerincferdülésem volt.de a műtéttel teljes egyenesre nem lehetett a gerincemet rendbe hozni mert már későn operáltak.Néha rám jönnek köhögési rohamok, mintha megakarnánk fulladni, ami nagyon kellemetlen nekem, ilyenkor a letapadt váladék is nehezen jön fel. Azt szeretném megkérdezni öntől, lehet-e ez a fulladás a gerincdeformitás miatt, nem nyomódhatott meg a tüdőm, és abból kifolyólag történhetett-e valami! Sohasem dohányoztam, édesapám 80 éves koráig dohányzott, és sohasem volt a tüdejével baj, és nem fulladt, én meg ezzel küszködöm, és jó lenne ha lenne valami gyógymód rá. Allergia és asztma vizsgálatra elküldtek többször is, semmi nem mutatott ki.Ebben kérném a segítségét.Üdvözlettel: Hermann Ildikó

Dr. Hangonyi Csilla válasza COPD témában

Kedves Ildikó!

Légzésfunkciója arra utal, hogy a teljes tüdővolumene csökkent, amit okozhat a gerincdeformitás, vagy egyéb veleszületett rendellenesség. COPD-t ugyan okozhat passzív dohányzás, vagy munkahelyi ártalom (káros anyagok rendszeres belégzése) . Ebben a fiatal életkorban az ilyen rossz légzésfunkció nem gyakori a COPD-s betegek körében sem, ezért egy részletes tüdőgyógyászati kivizsgálást indokoltnak tartok. (Mellkas CT, hörgőtükrözés, testpletizmográfiás vizsgálat) illetve szteroid tartalmú belégzőszerrel egészíteném ki kezelését.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. január 27., 17:32 ;Megválaszolva: 2016. január 28., 20:18
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Lelet véleményezése
Tisztelt Doktornő! Csatolva küldöm édesanyám leletét. Érdeklődni szeretnék az állapota felől, mennyire nagy a baj, illetve szeretném ha...
Azbeszt egészségre gyakorolt hatása
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mi 5 éven át Elekthermax hőtárolós kályhákkal fűtöttünk, ami légkeveréses elven működik, és...
Miért?
Szeretném megtudni hogy egy copd-s beteget aki fokozódó fulladásos panaszokkal kézfej-lábfejduzzanattal kérésére mentő bevisz a sürgösségire még...
Ez már COPD?
Üdvözlöm Doktornő! Elnézését kérem, hogy ismét kérdésekkel zavarom, de a legutóbbi tüdőgyógyászati leletem nagyon leteglózott, megijesztett...
COPD vagy ASZTMA?
Szeretném kérni, egy kivülálló orvos tanácsát.. 2 hete történt hogy két lépés után kifáradtam.. nem fulladtam semmi egyéb panaszom nem volt.....