COPD betegség- repülés

Tiszteld Doktornő! Édesapámnál COPD betegséget diagnosztizáltak 1, 5 éve. Mi befizettük őt egy utazásra (egész családdal) Dubaiba. Ez egy 5 órás repülőút. Azt szeretném megtudni, hogy mennyire lehet a repülés veszélyes őrá? Köszönettel: Kántor Anita

Dr. Hangonyi Csilla válasza repülőút témában

Kedves Anita!

Az 5 órás repülő út minden szervezet számára megterhelő. Nem tudom, milyen súlyos édesapja betegsége, szüksége van-e oxigén terápiára, a gyógyszerek mellett légzése stabil-e? Amit mindenképpen ajánlok: a hosszú ülés miatt fokozódik a trombózis veszély, ezért az utazás előtt, és alatt ennek megelőzésére gyógyszeres védelem szükséges. Ebben kérje háziorvosa segítségét. Mivel a COPD-s betegek légzését a klíma változás, egy esetleges vírus, vagy baktérium fertőzés, az utazás miatti izgalom ronthatja, minden gyógyszeréből megfelelő mennyiséget vigyenek magukkal, és kössenek utasbiztosítást arra az esetre, ha orvosi kezelésre lenne szükség.

Jó utazást, és pihenést kívánok Önöknek!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. január 20., 17:34; Megválaszolva: 2016. január 20., 21:43
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mik azok a nodulusok? És miért vannak...
Tisztelt Doktornő! Körülbelül 2 éve köhögök (kifejezetten hurutosan,némi felköhögött váladékkal) -időnként jobban, időnként kevésbé....
Légzési probléma
Tisztelt Doktornő! 1-2 éve észrevettem, hogy leginkább reggelente ébredés után, mély levegővétel végén a mellkasomba lent, bal-közép tájékon...
Légszomj jelentkezése
Szép napot! Viszonylag gyakran van légszomjam, de csak mostanában vettem észre, hogy egyhelyben állás vagy ülés közben jelentkezik. Ha mozogni...
Állandó légszomj
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy kb. lassan 2,5 hete nem tudok mély levegőt venni, folyamatos légszomjjal küzdök egész nap. 98' óta...
Mellkas rtg lelet
Tisztelt Doktornő! Basalioma+laphámrák arcról való eltávolítás után, elküldtek mellkas röntgenre, mivel a szövettan rossz indulatú kategóriába...