Tüdőrák gyanú

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 2013 január elején kaptam egy komoly hörghurutot. 1 hónap volt, míg meggyógyultam belőle. Készült mellkasröntgen, ami negatív eredményű lett. A beszedett antibiotikumok után visszamentem a tüdőgyógyászatra kontrollra, mert nem múlt el maradéktalanul a köhögés. A doktornőnek mondtam, hogy fája a hátam is, ami kisugárzik a kezembe, könyökömbe, ujjaimba. Mondtam, hogy olvastam ezt a cikket: http: //www.medlist.com/HIPPOCRATES/V/4/226main.htm és eléggé be vagyok rezelve. A doktornő mosolyogva mondta, hogy ilyen fájdalmaknál már látszana a tumor, miközben mutatta a képernyőn az egy héttel azelőtti képet. Valamint mondta, hogy a hipochondriába bele lehet halni. Akkor némiképp megnyugodtam, de most elmúlt 2 hét és még mindig köhécselek, sőt egy enyhébb megfázáson is átestem. Lehet a fiamtól kaptam el, bár neki inkább olyan hörghurutja volt, mint az enyém. Elég gyengének érzem magam, vannak enyhe náthás tüneteim, valamint eléggé fáj a jobb lapockám és a vállam, a mi lesugárzik a könyökbe és a kézfejbe, valamint az ujjakba. Igaz, hogy kezd a bal oldalon is ilyesmi kialakulni, én mégsem vagyok nyugodt a tüdőrákkal kapcsolatban. Az igazi kérdésem az lenne, hogy ilyen tünetekkel bíró stádiumban már észrevehető-e a tumor a röntgenelvételen. A doktornő képernyőn nézte, nem filmen. Köszönettel: Zoltán

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdőrák témában

Kedves Zoltán!

A tüdőben nincsenek fájdalomérző receptorok, így a tüdő nem fáj. Tüdőrák okozta fájdalmat akkor lehet érezni, ha a folyamat ráterjedt a mellhártyára, illetve egyéb szövetekre, szervekre. Ebben a stádiumban valóban van már látható eltérés a mellkas röntgen felvételen. A légúti vírusfertőzések gyakran járnak mellkasi és végtagfájdalommal. A köhögés is okozhat izomláz szerű fájdalmakat, amik hetekig tarthatnak.

Leírása alapján nem gondolok arra, hogy tüdőrákja van, ha mégsem múltak el a panaszai kontroll röntgent javaslok. A röntgen, képernyőn történő értékelése még pontosabb, mint az álló felvétel.

Remélem meg tudtam nyugtatni, üdvözlettel:

Kérdés: 2013. február 22., 10:53; Megválaszolva: 2013. február 24., 21:15
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Tüdőrák?
Jó napot Doktornő! Egyre gyakrabban érzek szúrkáló fájdalmat a bal mellem körül, néha a mellbimbómnál néhe lejjebb, körülbelül 1O körben....
Tüdőrák?
Tudom, hogy még fiatal vagyok, de már 5 éve dohányzom, most teszem le, mert hosszabb ideje egy pontban a háti oldalamon, a lapockám alatt tompa, de...
Tüdőrák?
Segítséget kérnék a latin szöveg értelmezéséhez: Vizsgálati eredmény: Jobb oldalt a 2.segmentumban Dorso- medialisan 9X17 mm átmérőjű a...
Ön szerint a legrosszabb?
Kedves doktornő/úr, én egy 18 éves diák vagyok, aki napi fél doboz cigarettát szív (általában) . Az elmúlt 1-2 hónapban egyre gyakrabban...
Tüdőrák lehet-e?
Kérdésem lenne... 18 éves fiatal vagyok pár éve dohányzom. pár hetente néha 1-2 napig egy két légzésnél szúró fájdalmat érzek a...