Azbeszt por belégzése - várható tüdőkárosodás, daganat

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül fél évvel ezelőtt jelentős azbesztporral érintkeztem, mely tudatlanságomból fakadt. Házunk tetején található sík (kocka, bordó) palák vágását végeztem - legalább 20-at elflexeltem, mely jelentős porral és annak belégzésével járt (semmilyen maszkot nem viseltem, a szabadban vágtam őket) . Több helyen utánaolvastam azóta - egy cikk felhívta rá a figyelmem, milyen veszélyes anyaggal érintkeztem - és megdöbbenve vettem tudomásul, hogy aki valaha érintkezett azbesztporral az a neten fellelhető szakcikkek 90%-a szerint súlyos következményekre számíthat 15-35 éven belül, mert a legkisebb mennyiség is betokozódik, hegeket okoz, majd gyógyíthatatlan típusú rákot - soha nem tud kitisztulni. Tehát lassan, de biztosan öl. Szeretném megkérdezni, mi az igazság, mennyivel nőtt arra a bizonyos gyógyíthatatlan daganatra az esélyem, illetve valóban ez a kb. 6 órás tetőablak-beépítéssel összefüggésben keletkező, palából származó (1990 környékéről származik a pala, tehát biztos, hogy azbeszt tartalmuról van szó) porszennyezés is véglegesen és elkerülhetetlenül a súlyos károsodás felé lökött vagy van esélyem arra, hogy nem lesz semmi baj ekkora expozíciótól? Tehetek-e - így utólag - bármit is a jobb kilátások érdekében (egyébként nem dohányzom)? Gyermekkoromban érintkeztem palával az építkezés során, és azóta is egyszer-egyszer pakoltam már odébb belőle (hullámpalát is) . Panellakásban élek, ahol valószínűleg azbeszt nincs (itt pont nem alkalmazták, hacsak nem a wc mögött a fűtéscsöveken ilyen tartalmú szigetelés van) , viszont a parketta alatt gyanús szigetelést találtam 4 cm vastagon minden szobában - szerintem üveggyapot, ami már nagyon szépen szétmállott - legalábbis remélem, hogy nem valami azbesztes rémület. Ez a szigetelés - főleg télen - rengeteg port nyom ki magából, naponta törölgethetnék. Másik kérdésem, ez okoz-e súlyos, visszafordíthatatlan tűdőkárosodást? 20 éve élek ezzel együtt - sajnos... Megtisztelő válaszát megköszönve, Gábor

Dr. Hangonyi Csilla válasza azbeszt témában

Kedves Gábor!

Valóban igaz, hogy aki rendszeresen, éveken át azbeszttel dolgozik, fokozottan veszélyeztetett a tüdő és mellhártya daganatok kialakulásában. Ezt a veszélyt a dohányzás még jelentősen fokozza. Véleményem szerint az egy alkalommal, szabadban történt azbesztpor belégzése nem jelenti azt, hogy Önnél magasabb lenne a tüdőrák kockázata. Nagyon helyes, hogy nem dohányzik, ezt a továbbiakban is kerülje. Amit tehet: minden építkezéssel, barkácsolással kapcsolatos munkánál viseljen védőmaszkot, évente végeztessen tüdőszűrést, ha légzési, vagy mellkasi panasza van forduljon tüdőgyógyászhoz. A padló alatti "gyanús" szigetelő anyagot érdemes megvizsgáltatni, de ne aggódjon, valószínűleg nem lesz súlyos következménye a fél évvel ezelőtti tetőjavításnak!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2012. december 18., 12:17 ;Megválaszolva: 2012. december 20., 09:40
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Azbeszt belélegzése
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma egy panelház pincéjében tartózkodtam és pakolásztam kb 20 percet, ahol azbeszt szigetelés van az ott futó csövek...
Aszbeszt por
Kedves Doktornő! Szétvágtam egy betoncsőnek kinéző csövet, ami persze azbesztből volt. Nem találkoztam még ezzel az anyaggal és csak közben...
Azbesztcement palatető okozhatott- e...
Tisztelt Doktornő! Már több mint egy évtizede élünk egy tetőtéri lakásban, ahol a tető nagyon közel, néhány méterre van az ablakoktól, és az...
Azbeszt palatető
Tisztelt Doktornő! A párom két évvel ezelőtt a melléképületünk tetején dolgozott hullámpalával, amelyet fúrni ill. flexelnie is kellett...
Azbeszt félelem
Kedves Doktor úr! A lakóhelyem melletti településen dolgoztam 2 évig, amelytől 300 méterre helyezkedik el egy régi gyárépület, erősen szennyezve...