Fennmaradt Csecsemő mirigy mi a teendő?

Üdvözlöm, A csatolt leletemmel kapcsolatban szeretnék véleményt kérni, hematologus küldött megnagyobbodott nyaki nycs miatt mellkas CT-re, mely negatív volt. Viszont leirnak egy feltehetően csecsemő mirigy képletet, melytől megijedtem. Nem tudom kell e ezzel foglalkozni, normális e, hogy ebben a korban ekkora, nem találtam információt erről, illetve nem tudom értelmezni a leletet. Beszéltem a hematologussal, ő azt mondta egyenlőre ezzel nem foglalkozunk. Köszönöm válaszát

Dr. Laki András válasza thymus persistens témában

Tisztelt Kérdező! A thymus (magyarul csecsemőmirigy) az emberek döntő többségében a felnőttkorra összezsugorodik, elsorvad. Ritkán azonban előfordul, hogy a huszonévesekben esetleg még a harminc éven túliaknál is többé-kevésbé megmarad, ezt az állapotot hívjuk thymus persistens-nek, azaz fennmaradó csecsemőmirigynek. Az esetek többségében tünetmentes állapotról van szó és csak véletlenül, CT vagy MR vizsgálat során, derül ki. Vannak azonban olyan esetek is, amikor immunológiai kórképekkel vagy kóros izomgyengeséggel járó betegséggel (myasthenia gravis) jár együtt. Utóbbi nyilván már kiderült volna. A kezelőorvosa szerint sincs aktuálisan jelentősége. A továbbiakban azonban követése javasolt, hogy nem mutat-e növekedést.

Megválaszolva: 2023. június 21.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Thymus persistens
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Más okból (melanoma) végzett CT vizsgálat eredménye az alábbi lett: " A felső mediastinumban retrosternalisan egy háromszög alakú,...
Thymus persistens
Tisztelt Doktor úr! Más okból végzett ct vizsgálatom eredményében az alábbi szerepel: a felső mediastinumban retrosternalisan egy háromszög alakú, átlagosan...
Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...