Laesio hepatis, focal sparing

Tisztelt Doktor Úr, abban kérem a segítségét, hogy az alábbi hasi ultrahang lelet kapcsán van-e bármilyen teendőm? A vizsgálatot jobb bordaív alatti fájdalom indukálta, emellett a laborvizsgálat nagyon enyhe bilirubin növekedést mutatott csak. Évek óta rendszeresen járok ultrahangra, túlsúlyos voltam világ életemben, az utóbbi pár hónapban leadtam 10kgt mediterrán étrenddel, kalóriacsökkentéssel. Az ultrahang leleten az alábbiak állnak: ,,A máj érdemben nem nagyobb, reflektivitása fokozott, a májkapuban a típusos helyen, 16 mm-es, környezeténél echoszegényebb terület látható." A többit nem másolom be, mert tökéletes minden. Viszont ez a focal sparing felmerült más témájú kérdésekben, internetes cikkekben és elkezdtem aggódni miatta. A radiológus azt mondta, ez a focal sparing azt jelenti, hogy javul a zsírmájam. Szeretném elhinni neki, hogy más egyebet nem jelent, viszont egyrészt borzasztóan hipochonder vagyok, másrészt olvastam máshol, hogy jelenthet rossz dolgot is (pl.daganatot...) . A gasztroenterológus és a radiológus sem mondta egy szóval sem, hogy kellene kontroll, vagy CT, vagy bármi. Ön mit gondol ez alapján? Aggódjak, menjek tovább a vizsgálatokkal önköltségen? Köszönöm előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Focal sparing máj ultrahang témában

Tisztelt Kérdező!

A focal sparing, vagyis helyi megkíméltség azt jelenti, hogy zsírmájon belül egy kevésbé elzsírosodott terület van. Ezek jellemzően az epehólyag és a fő epeutak mellett, a májkapuban jelennek meg, valószínűleg az itt eltérő jellegű vérkeringés miatt. Maga a focal sparing egy teljesen ártalmatlan jelenség, képalkotó vizsgálatokkal jól kimutatható. Ha típusos helyen és jellemző alakban ábrázolódnak, akkor ultrahang vizsgálat alapján is ki lehet mondani a véleményt, nem szükséges hozzá CT vagy MR. Akkor kell további vizsgálni, ha a kép nem egyértelmű, de ezt meg szokták fogalmazni az ultrahang leletben is. A focal sparing alapjául szolgáló zsírmáj azonban járhat veszélyekkel, hosszú távon a máj károsodásához vezethet. A túlsúly csökkenése esetén a májzsírosodás visszafejlődhet, és vele együtt a helyi megkímélt területek is elmúlhatnak, meret a májszövet többi része normalizálódik és a nem zsíros területhez fog hasonlítani. A zsírmájat a túlsúly mellett bizonyos anyagcsere- rendellenességek is okozhatják (pl cukorbetegség, inzulin rezisztencia, zsíranyagcsere- zavar), ezek irányában kivizsgálás javasolt, ha még nem történt meg.

Kérdés: 2021. augusztus 13., 18:36; Megválaszolva: 2021. augusztus 14., 21:22
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés
Rtg értelmezés
Kérem az alábbi rtg.t köznyelvre lefordítani. "A csontok porotikusak. Kiegyenesedett lumbalis lordosis. A thoraco-lumbalis átmenetben jobbra convex...
Mellkas CT értelmezés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi natív mellkas CT leletet kaptam: Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A mediastinumban...