Koponya MR vizsgálat

A férjem állandósult fülzúgás miatt beutalót kapott koponya MR vizsgáltra, kérem segítsenek értelmezni az orvossal való konzultációig a leletét. Köszönettel: Natívan T1 súlyozott sagittalis, T2 súlyozott, DWI és SWI axialis, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. A külső és belső liquorterek norm. tágasságúak. Infratentorialisan bal oldalon közvetlenül parasagittalisan, dorsalisan egy kb. 7 mm-es terime látható, amely közvetlenül a sinus mellett helyezkedik el. A FLAIR felvételeken magas jelintenzitást mutat, a T1 súlyozott felvételeken csökkent jeladás látható. Mindkét oldalon a frontalis kamraszarv mellett kb. 2 mm-es magas jelintenzitású góc ábrázolódott a FLAIR felvételeken. A diffuziós sorozaton kóros jelnövekedés nem jött létre. Az SWI sorozaton vérzésre, éranomaliára utaló eltérés nem figyelhető meg. A cranio-cervicalis átmenet szabályos. A piramiscsontok légtartóak. Vélemény: Diszkrét fehérállományi laesio, mindkét féltekében. Infratentorialisan, parasagittalisan látott elváltozás pontosabb megítélésére kiegészítő kontrasztanyagos vizsgálat javasolt.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Agyi MR, fülzúgás témában

Tisztelt Kérdező!

A fülzúgásnak számos oka lehet, aminek csak egy részét igazolhatja vagy zárhatja ki az agyi MR vizsgálat. A felvételek hiányában csak a leletet tudom értelmezni. A bal oldalon a középvonal mellett láttak egy kis képletet, amit nem tudtak egyértelműen meghatározni, hogy mi, ezért javasolták az intravénás kontrasztanyagos vizsgálatot. A kisebb, 2 mm-es eltérésekről annyit írtak, hogy minimális fehérállományi elváltozás - bár nem részletezték, látatlanban úgy tűnik, hogy kis, körülírt régi vérellátási zavarok nyomai lehetnek. A fülzúgást szerintem nem magyarázzák. Javaslom, hogy a talált képlet pontosítására végeztessék el a kontrasztanyagos vizsgálatot is, amihez új beutaló szükséges.

Kérdés: 2021. április 19., 12:00; Megválaszolva: 2021. április 22., 20:58
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értékelés
Üdvözlöm. Kérem szíves segítségét a lelet kiértékelésében, hogy mennyire tekinthető sulyosnak az alábbi írás. Nyaki fájdalom és jobb váll...
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...