• MR vizsgálat eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Mit jelent az MR vizsgálat eredménye. Koponya MRI és MRA vizsgálat Sagittalis T1, axialis T2, DWI és ADC, coronalis FLAIR, SWI, valamint 3D TOF mérések készültek. A vizsgálóberendezés típusa: SIEMENS MAGNETOM AERA 1,5T Életkor: 52 év Vércsoport: Normális tágasságú, szimmetrikus, középvonalas kamrarendszer. Szabályos tágasságú felületi liquortér. Kétoldalt globus pallidus területe szimetricusan a T2-n és FLAIR-en mérs. jelszegényebb, SWI-n csökkentebb jeladású, de nem jelmentes. A középagy substancia nigra és nucleus ruber területein hasonló jelzavar nem látható. Az agyállományban egyéb kóros jel, illetve a diffúziós képeken jelzavar nem látható. A hátsó scalában kórjelző eltérés nem látható. A IV. kamra szabályos. A craniospinalis átmenet ép. Jobb oldali dominanciájú vertebrobasilaris rendszer. Kétoldalt gracilis ACA-k. A bal oldali ACA foetalis eredésű, a communicans anterioron keresztül az ellenoldal felől telődik. Az agyi nagyarteriákon körülírt szűkület vagy tágulat, illetve egyéb malformatio nem látható. Melléklelet: A jobb sinus maxillarisban basalisan 9 mm legnagyobb szélességű nyálkahártya megvastagodás látható. A rostasejtekben kétoldalt mérsékelt fokú, a sinus frontalis mindkét recessusaban enyhe fokú körkörös nyálkahártyaduzzanat szintén megfigyelhető. Vélemény: A globus pallidusok területén látható jeleltérés normalis variáns lehet. Hemochromatosis jelenként ezen jelzavarnak kifejezettebbnek kellene lennie illetve a mesencephalont is érintené, ami jelenlegi vizsgálaton nem látható. Wilson kórra utaló jelzavarok nem azonosíthatók. A bal ACA foetalis eredésű. Mk.o. ACA gracilis. Egyéb kórjelző eltérés nem igazolódott. Köszönettel Gábor

        Dr. Laki András válasza a Agyi MR témában

        Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, hogy minden vizsgálati eredmény pontos értékeléséhez szükség van arra, hogy ismerjük előzményeket és a vizsgálatkérés okát. Ezek hiányában a távoli megítélés nem teljes értékű. Ha jól gondolom, bizonyos vas- illetve rézanyagcsere-zavarok idegrendszeri jeleit keresték. A leletben egyértelműen kóros eltérést nem írtak le. Az agyi ereken fejlődési variációkat láttak. Az egyetlen kiemelt eltérés bizonyos agyi magvakban leírt mérsékelt jelszegénység, ami a vélemény szerint lehet normális variáció, akkor lenne kóros, ha kifejezettebb volna, és más agyi területeken is látszott volna. Mellékleletként az orrmelléküregben gyulladásos eltéréseket írtak le. A leletet a vizsgálatot kérő orvossal beszélje meg. Emellett javaslom, hogy fül-orr-gégészt is keressen fel.


        Kérdés: 2019. június 29., 22:50; Megválaszolva: 2019. július 03., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: