• lelet értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Én voltam aki olyan szakszerűtlenül kérdezett mellkas röntgennel kapcsolatban. Elnézését kérem, hogy elkerülte a figyelmemet, hogy nem lelet értékelésre van ez a fórum, sajnos nem olvastam el a leírást, teljesen érthető, amire hivatkozik. Ezért most nem is véleményt kérnék, amúgyis megkaptam közben a lelet értékelését, ami szerintem negatív, csak van ami nem teljesen világos nekem. Mivel azt olvastam a bemutatkozásában, hogy többek között a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbbé tételével kapcsolatban lehet kérdéssel fordulni Önhöz, ezért azt szeretném megtudni, hogy az egyetlen dolog a leletemen amit nem tudok értelmezni, a "közepesen tág hilusok" kifejezés, normálisnak tekinthető-e? Minden más rendben van, de a régebbi leleteimen, amit egy másik orvos készített, mint most, mindig az volt hogy "szabályos hilusi érhálózat". Nem tudom, hogy ez csak megfogalmazásbeli különbség, vagy a közepesen tág jelző az valami gondot jelent-e. (Illetve még annyi különbség van, hogy a régin a véleményben az van írva, hogy organicus eltérés nem ábrázolódik, a mostanin pedig az, hogy összefüggő infiltrátum nem látható.) Arra nincs mód, hogy megkérdezhetném attól aki készítette. Az immunológusom pedig azt mondta a legutóbb, hogy elég csak akkor visszamennem hozzá, ha a vér és/vagy mellkas rtg vagy egyéb ultrahangos leleteimben negatív irányban változás lenne, vagy valami tünet kialakul. A többivel nincs teendő, ezért, ha a "közepesen tág hilusok" semmi rosszat nem jelentenek, akkor ezúttal megúszom az orvoshoz menést. Nagyon köszönöm a segítségét.

        Dr. Laki András válasza a Mellkas röntgen felvétel témában

        Tisztelt Kérdező! A megfogalmazásban, szóhasználatban lehet különbség az egyes radiológusok között, több leletező ugyanazt másképpen is leírhatja. A lényeges mindig az, hogy a kezelőorvos egyértelműen tudja értelmezni a leletet. A „közepes” kifejezés ebben az esetben szerintem is azt jelenti, hogy az érrajzolat normális, sem kórosan tágabb, sem vékonyabb a szokottnál. Az organicus eltérés hiánya azt jelentette, hogy szervi elváltozás nem látszott; az „összefüggő infiltratum nem látható” szöveget én úgy értelmezem, hogy nincsen röntgennel kimutatható kóros árnyék a tüdőben. A kezelőorvosával való személyes találkozáshoz annyit tennék hozzá, hogy amennyiben minden lelete már elkészült, kérjen tanácsot a háziorvosától, hogy szükséges-e ezek alapján az immunológushoz is elmenni; a leletek helyén való értékelése szerintem nem kizárólag a beteg feladata.


        Kérdés: 2020. október 10., 02:02; Megválaszolva: 2020. október 10., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: