Mellkas Röntgen

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Lassan 2 hete tartó mellkasi fájdalom miatt voltam mellkas röntgenen A mellkasomban, és azon kívül még a nyelő és légcsövem körüli részen éreztem a fájdalmat. Ennek eredménye szerencsére nem mutatott semmit. Utána jutott azonban eszembe, hogy nem említettem az orvosnak, hogy dohányzom (körülbelül heti 2 dobozzal), és a családban a nagyszüleimnél is annak idején diagnosztizáltak tüdőrákot, és félek, nehogy ilyesmi álljon a háttérben. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen mellkas röntgen során ugyanúgy megnézik a tüdőt, a lég és nyelőcső körüli részeket, mint egy tüdőszűrésnél (mivel tüdőszűrő vizsgálaton talán életemben egyszer voltam évekkel ezelőtt)? A sugárzás miatt, ha nem szükséges nem mennék el ezután rögtön tüdőszűrésre is, vagy ilyenkor ajánlott lenne külön azt is megcsináltatni? Csatolva elküldöm a lelet eredményéről a fotót is. Köszönettel!

Dr. Laki András válasza Mellkas röntgen témában

Tisztelt Kérdező! A mellékelt mellkasröntgen lelet egy teljesen normális képet írt le. A lelet alapján digitális felvétel készült. A modern digitális röntgenfelvételek, de már a hagyományos, nagy formátumú filmre készült felvételek is sokkal több részletet mutatnak meg, mint a tüdőszűrő vizsgálat során készült ernyőképek, melyek kisebb méretűek és a céljuk is korlátozott. Tüdőszűrésre tehát ezek után már nincs szükség. A kérdés másik részéhez: a légcső és nyelőcső körüli területek (anatómiailag a mediastinum, ritkán használt magyar nevén gátor) vizsgálata röntgennel korlátozott, annak pontosabb megítélése indokolt esetben CT–vel vagy MR-rel lehetséges. Az Ön életkora alapján, a dohányzása ellenére nem tartozik tüdődaganat szempontjából a legveszélyeztetettebb csoportba, így a kezelőorvosa véleményét kérje ki, hogy végezzenek-e további vizsgálatot ez irányban. Megemlítem, hogy létezik már alacsony sugárterhelésű (low-dose) mellkas CT vizsgálat is tüdődaganat irányában. A légcső és nyelőcső körüli fájdalom azonban egészen mástól is eredhet, akár fertőzés, akár refluxbetegség is felmerülhet, ezt a távolból megítélni szintén nem lehet.

Megválaszolva: 2019. augusztus 27.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Lelet vélemény
Kedves Doktornő! Az alábbi mellkas röntgennel kapcsolatban kérném véleményét. Előzményként azért jelzem, hogy 2022 januárjában tüdőgyulladásom volt,55%-os...
Tüdő röntgen
Tisztelt Doktornő! Az alábbi diagnózist kaptam, be nem azonosított vírusfertőzést követő kivizsgáláson. 94-95% saturációs értéket mértek, fáradékony voltam...
Rőntgen felvétel
Tisztelt Doktornő! Tegnap2021.09.07 én voltam tüdőszűrésen az Auchan küldött mert ott vagyok kiszállitó és a mellékelt eredményt kaptam, ami a fotón is látható...
RTG lelet értékelése
Tisztelt Doktornő. Tüdőszürőn voltam az alkalmassági vizsgához kellett. A rekesz norm, A tüdőben árnyék nem látható. Ez eddig jó. Ezt viszont nem értem: Jobb...
Mellkasröntgen értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Kérem, értelmezze nekem a mellkasröntgenem eredményét, komoly betegségről van-e szó. A rekesz éles kontúrú. A sinusok szabadok. Jobb...
Mellkas rtg
Üdvözlöm! A minap mellkes rtg felvételem volt. Leírnám, hogy mit írtak a leletre. Az lenne a kérdésem, hogy van e valami félnivalóm. A rekesz normális...