• Sugárterhelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a múlt heti válaszát! (Én voltam az, aki a arról kérdeztem, hogy a terhesség alatt a Dexa vizsgáló mellett várakoztam a Nagymamámmal a Reumatolgián.) Annyit elfelejtettem megkérdezni, hogy azon az emeleten, ahol mi várakoztunk volt a Mammográfiás vizsgáló egység is (Mammográfia, Stereotaxia, illetve Fekvő stereotaxiás vizsgáló ). Az előző válaszában leírta, hogy a röntgen vizsgálók falai és ajtajai le vannak árnyékolva így nagyrészt elnyelik a szórt sugárzást. A Mammográfiával illetve a Fekvő stereotaxiával kapcsolatban viszont azt olvastam hogy igen nagy sugárterheléssel jár ( nem voltam még ilyen vizsgálaton ). Ezeket is le tudják annyira árnyékolni hogy elnyelje a szórt sugárzást és a folyosóra / előtérre / büfébe ne jusson ki káros mennyiség? Ezek a vizsgálók a szemközti folyosón voltak, viszont a Büfé, ahol körülbelül 20 percet töltöttem el elég közel volt ehhez a folyosóhoz, főleg a Fekvő Stereotaxiás vizsgálóhoz (talán egy Mosdó illetve a Lift volt közöttük). ) Az előző levelemben is azt kérdeztem, amit most ( csak akkor a Dexa vizsgálóra vonatkozott a kérdés), hogy ekkora sugárterhelés (mármint a Mammográfia és a fekvő Stereotaxia közelsége okozhatott e kromoszóma rendellenességet? ) Mármint hogy 20 percet voltam a kórházi büfében ami közel volt ezekhez a vizsgálókhoz, főleg a fekvő stereotaxiához. Illetve ennyire fiatal terhességben sem lehet ebből probléma? ( A terhességem 5 hetesen derült ki, és amikor itt tartózkodtam már tudtam hogy terhes vagyok, tehát az 5. héten már túl voltam, de 6-8 hetesnél nem lehettem több ). Illetve a kromoszóma rendellenességek kialakulásáról is kérdeztem a Doktor Urat, amire azt írta, hogy a kromoszóma rendellenességek az ivarsejtek érési folyamatában alakulhatnak ki. Az ivarsejtek érési folyamata pontosan meddig tart? Jól sejtem hogy a megtermékenyüléssel lezárul? Tehát akkor kromoszóma rendellenesség ( a Duchenne kórról kérdeztem Önt ) a megtermékenyülés után már semmiképpen nem alakulhat ki, még ionizációs sugárzás hatására sem? Ezt nem pontosan értem hogy például a megtermékenyített petesejt a beágyazódásig még az ivarsejtek érési folyamatának minősül és akkor még kialakulhat kromoszóma rendellenesség vagy már akkor sem? Ha jól tudom a 8. hétig még nem magzatról beszélünk hanem embrióról. A embrionális szakaszban még kialakulhat kromoszóma rendellenesség vagy már akkor sem? Ismét köszönöm a válaszát!

        Dr. Laki András válasza a Sugárterhelés témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdése összetett, sorban válaszolok rájuk. A sztereotaxiás emlőmintavétel is mammográfiás felvétellel készül, annál nem nagyobb sugárterhelésű. A sugaras munkahelyek biztonságát a páciensekre, dolgozókra és környezetre az átadás előtt és utána is hivatalosan ellenőrzik. Ha jól értem a leírásából, akkor nem is a mammográfia folyosóján, hanem egy szomszédos folyosón illetve épületrészben töltötte a várakozási időt, vagyis a falakon kívül a távolság védő hatását is figyelembe véve nem érhette káros sugárzás. Genetikai (kromoszóma) károsodás az ivarsejtek osztódási folyamatában keletkezhet (lányoknál az osztódás a magzati korban lezajlik). A sugárzás okozta mutációk gyakoriságának megítélése nehéz, mivel előfordulnak spontán mutációk is és azok sem gyakoriak. A nehézség másik oka, hogy konkrét adatok, népességre vonatkozó statisztikák csak a nagyon erős sugárterhelést elszenvedett személyekről állnak rendelkezésre (atombomba-támadás vagy atomerőmű-baleset túlélői, illetve gyermekeik), és nem az orvosi tevékenység során fellépő jóval alacsonyabb sugárdózisokkal kapcsolatban. A embrionális korban elszenvedett ártalmak nem öröklődő kromoszómahibákat, hanem szervfejlődési rendellenességeket okozhatnak, a későbbi magzati korban inkább fejlődési elmaradásokhoz vezethetnek. Egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy Önt illetve gyermekét bármilyen károsodás érhette így. A Duchenne szindróma genetikai háttere és diagnosztikája nem esik az én szakterületembe, ha ilyen irányú személyes kérdése volna, javaslom, forduljon genetikai tanácsadóhoz.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 21., 19:30; Megválaszolva: 2019. február 25., 15:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Három éve kivették az epeköveimet és az epehólyagomat.A mai napon voltam hasi ultrahangon, mert az utóbbi időben többször éreztem fájdalmat a jobb bordaív alatt. "A máj normális nagyságú, diffuse fokozott reflexiót...
        2007 ben diagnosztizált Crohn betegségem miatt 2 évente készül hasi MRI enterografia ami most esedékes volt. Majd ennyi eltérést írták az eredménybe, hogy a bal os ileiben 20*14 mm-s folyadék jeladású képlet látszik. Radiológiai vélemény:...
        Üdvözlöm. Ma voltam hasi uh.-on és a következő eredményt kaptam: A hepar mérsékelten nagyobb,echodusabb,finoman inhomogén,góc nem látható benne. Az epeutak nem tágak. A cholecysta átl. nagyságú, kőmentes,fala normális. A pancreas echodus,a...
        Tisztelt Cím! 17 éves fiú gyermekem március hónapban labdarúgás közben balesetet szenvedett, melyben megsérült a mája. A napokban végzett MR vizsgálat során az alábbi leletet kaptam: A máj VI. szegmentumában subcapsularisan egy kb. 3 x 2,6...
        Kedves válaszadó! Emlő tomoszintézis leletem értelmezését szeretném kérni. Az interneten való tájékozódásom alapján attól tartok, hogy a mészszemcsék a kezdődő mellrák előjelei is lehetnek. Ön szerint szükség lenne sztereotaxiás...
        Tisztelt Doktor Úr! Pajzsmirigy problémára utaló panaszom nem volt, de a pulmonológus doktornő amikor áttapintotta a nyakamat duzzadtnak érezte a pajzsmirigyemet, ezért javasolt egy ultrahang vizsgálatot. (Illetve a labor kérő lapon is jelölte a...
        Mit jelent az MR vizsgálat eredménye. Koponya MRI és MRA vizsgálat Sagittalis T1, axialis T2, DWI és ADC, coronalis FLAIR, SWI, valamint 3D TOF mérések készültek. A vizsgálóberendezés típusa: SIEMENS MAGNETOM AERA 1,5T Életkor: 52 év...
        Tisztelt doktor Úr! Édesanyám MRI felvételének kiértékelése az alábbi: Sacrum MR vizsgálat (T2 tse sag, T2 tirm cor, T1ste cor, T2 ste tra, T1 tse tra) A sacrum ive harmonikus. A sacrumon és mindkét oldalon az SI rés mellett a iliacalis felszin...