Sugárterhelés

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a múlt heti válaszát! (Én voltam az, aki a arról kérdeztem, hogy a terhesség alatt a Dexa vizsgáló mellett várakoztam a Nagymamámmal a Reumatolgián.) Annyit elfelejtettem megkérdezni, hogy azon az emeleten, ahol mi várakoztunk volt a Mammográfiás vizsgáló egység is (Mammográfia, Stereotaxia, illetve Fekvő stereotaxiás vizsgáló) . Az előző válaszában leírta, hogy a röntgen vizsgálók falai és ajtajai le vannak árnyékolva így nagyrészt elnyelik a szórt sugárzást. A Mammográfiával illetve a Fekvő stereotaxiával kapcsolatban viszont azt olvastam hogy igen nagy sugárterheléssel jár (nem voltam még ilyen vizsgálaton) . Ezeket is le tudják annyira árnyékolni hogy elnyelje a szórt sugárzást és a folyosóra / előtérre / büfébe ne jusson ki káros mennyiség? Ezek a vizsgálók a szemközti folyosón voltak, viszont a Büfé, ahol körülbelül 20 percet töltöttem el elég közel volt ehhez a folyosóhoz, főleg a Fekvő Stereotaxiás vizsgálóhoz (talán egy Mosdó illetve a Lift volt közöttük) .) Az előző levelemben is azt kérdeztem, amit most (csak akkor a Dexa vizsgálóra vonatkozott a kérdés) , hogy ekkora sugárterhelés (mármint a Mammográfia és a fekvő Stereotaxia közelsége okozhatott e kromoszóma rendellenességet? ) Mármint hogy 20 percet voltam a kórházi büfében ami közel volt ezekhez a vizsgálókhoz, főleg a fekvő stereotaxiához. Illetve ennyire fiatal terhességben sem lehet ebből probléma? (A terhességem 5 hetesen derült ki, és amikor itt tartózkodtam már tudtam hogy terhes vagyok, tehát az 5. héten már túl voltam, de 6-8 hetesnél nem lehettem több) . Illetve a kromoszóma rendellenességek kialakulásáról is kérdeztem a Doktor Urat, amire azt írta, hogy a kromoszóma rendellenességek az ivarsejtek érési folyamatában alakulhatnak ki. Az ivarsejtek érési folyamata pontosan meddig tart? Jól sejtem hogy a megtermékenyüléssel lezárul? Tehát akkor kromoszóma rendellenesség (a Duchenne kórról kérdeztem Önt) a megtermékenyülés után már semmiképpen nem alakulhat ki, még ionizációs sugárzás hatására sem? Ezt nem pontosan értem hogy például a megtermékenyített petesejt a beágyazódásig még az ivarsejtek érési folyamatának minősül és akkor még kialakulhat kromoszóma rendellenesség vagy már akkor sem? Ha jól tudom a 8. hétig még nem magzatról beszélünk hanem embrióról. A embrionális szakaszban még kialakulhat kromoszóma rendellenesség vagy már akkor sem? Ismét köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

A kérdése összetett, sorban válaszolok rájuk. A sztereotaxiás emlőmintavétel is mammográfiás felvétellel készül, annál nem nagyobb sugárterhelésű. A sugaras munkahelyek biztonságát a páciensekre, dolgozókra és környezetre az átadás előtt és utána is hivatalosan ellenőrzik. Ha jól értem a leírásából, akkor nem is a mammográfia folyosóján, hanem egy szomszédos folyosón illetve épületrészben töltötte a várakozási időt, vagyis a falakon kívül a távolság védő hatását is figyelembe véve nem érhette káros sugárzás.

Genetikai (kromoszóma) károsodás az ivarsejtek osztódási folyamatában keletkezhet (lányoknál az osztódás a magzati korban lezajlik) . A sugárzás okozta mutációk gyakoriságának megítélése nehéz, mivel előfordulnak spontán mutációk is és azok sem gyakoriak. A nehézség másik oka, hogy konkrét adatok, népességre vonatkozó statisztikák csak a nagyon erős sugárterhelést elszenvedett személyekről állnak rendelkezésre (atombomba-támadás vagy atomerőmű-baleset túlélői, illetve gyermekeik) , és nem az orvosi tevékenység során fellépő jóval alacsonyabb sugárdózisokkal kapcsolatban. A embrionális korban elszenvedett ártalmak nem öröklődő kromoszómahibákat, hanem szervfejlődési rendellenességeket okozhatnak, a későbbi magzati korban inkább fejlődési elmaradásokhoz vezethetnek. Egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy Önt illetve gyermekét bármilyen károsodás érhette így. A Duchenne szindróma genetikai háttere és diagnosztikája nem esik az én szakterületembe, ha ilyen irányú személyes kérdése volna, javaslom, forduljon genetikai tanácsadóhoz.

Kérdés: 2019. február 21., 19:30; Megválaszolva: 2019. február 25., 15:39
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Háttérsugárzás a terhesség alatt
Tisztelt Doktor Úr! Azért írok Önnek, mert van egy 20 hónapos, a kortársaihoz képest fejlődésben kicsit elmaradott kisfiam. Végig gondoltam hogy...
IV urographia.
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy IV urographian voltam (4 kép készült) ott mennyi sugárterhelés érhetett, a sugárterhelés...