IV urographia.

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy IV urographian voltam (4 kép készült) ott mennyi sugárterhelés érhetett, a sugárterhelés nagyságától kell e tartani? (A hasi UH kőgyanú nem igazolódott be) . Ill e mellett a vizsgálat mellet az éves mellkasröntgen viszgálat belefér e még?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

Egy röntgenvizsgálat pontos sugárterhelési adatait távolból megadni nem lehet, azt bizonyos mértékig befolyásolja az adott röntgenberendezés, az alkalmazott technika és a páciens testtömege, alkata is. A szakirodalomban szerepelnek átlagos értékek, melyeket a természetes háttérsugárzás arányában is ki lehet fejezni, ebben egy urográfia nagyságrendileg egy évnyi természetes háttérsugárzásnak felel meg. Néhány hasi röntgenfelvétel esetén igen csekély a későbbi egészségkárosodás rizikója. Ezeket a kockázatokat csak népesség szintjén, nagyon sok elvégzett vizsgálatra számítva lehet becsülni. Az egyes emberre nézve ez azt jelenti, hogy az egyébként is fennálló károsító tényezők esetleges hatásához a hozzáadott, plusz kockázat minimális.

A mellkas röntgenfelvétel az egyik legkisebb sugárterhelésű vizsgálat, így annak kockázatát elhanyagolhatónak tekinthetjük.

Kérdés: 2017. április 25., 09:22; Megválaszolva: 2017. április 27., 14:15
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Sugárterhelés
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a múlt heti válaszát! (Én voltam az, aki a arról kérdeztem, hogy a terhesség alatt a Dexa vizsgáló...
Háttérsugárzás a terhesség alatt
Tisztelt Doktor Úr! Azért írok Önnek, mert van egy 20 hónapos, a kortársaihoz képest fejlődésben kicsit elmaradott kisfiam. Végig gondoltam hogy...