CT kolonoszkópia: mekkora a sugárterhelés?

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy mekkora a sugárterhelése egy, csak a vastagbelet érintő CT vizsgálatnak, ami nem terjed ki az egész hasra. Tudom, hogy az egész has és kismedencei CT sugárterhelése nagyon magas, de nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy csak a vastagbél CT-nél mekkora ez a szám. Üdvözlettel: Egy érdeklődő beteg

Dr. Laki András válasza sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

A célzott vastagbél CT (más kifejezésekkel CT-colonographia, virtuális kolonoszkópia) általában összesen két sorozatból, a vastagbél levegővel való feltöltése utáni első és intravénás kontrasztanyag adása utáni második sorozatból áll, így összességében kevesebb szelet készül, mint egy teljes has-kismedence áttekintő vizsgálata során. A megvizsgált hasi-kismedencei terület gyakorlatilag ugyanakkora. Ezáltal elmondható, hogy legalább egy sorozatnyi CT felvétellel vagyis kb egyharmadával kisebb a sugárterhelés, mint egy általános hasi-kismedencei vizsgálat esetén, értéke azonban a CT berendezés, az alkalmazott technika és a beteg alkatának függvénye is. A virtuális kolonoszkópia meghatározott javallatokkal végzendő, a tükrözéssel szemben vannak előnyei de hátrányai is. Nem derült ki, hogy mi a panasza, miért készülne a vizsgálat és miért nem a sugárterhelés (és kontrasztanyag adás) nélküli, bár bizonyos egyéb kockázatokkal, kellemetlenségekkel szintén járó endoszkópos kolonoszkópiát, vastagbéltükrözést végeznének. A vastagbéltükrözéssel szükség esetén szövettani mintavétel (biopszia) is végezhető, ami a CT vizsgálat során nem lehetséges. Főleg a fiatal korban a sugárterheléssel járó vizsgálatok kérése és elvégzése előtt meg kell fontolni, hogy nincs-e más, nem ionizáló sugárzást alkalmazó, de hasonló vagy esetleg jobb diagnosztikus eredményt hozó vizsgálat.

Kérdés: 2016. január 27., 20:38 ;Megválaszolva: 2016. január 29., 22:04
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Sugárterhelés
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a múlt heti válaszát! (Én voltam az, aki a arról kérdeztem, hogy a terhesség alatt a Dexa vizsgáló...
Háttérsugárzás a terhesség alatt
Tisztelt Doktor Úr! Azért írok Önnek, mert van egy 20 hónapos, a kortársaihoz képest fejlődésben kicsit elmaradott kisfiam. Végig gondoltam hogy...