CT kolonoszkópia: mekkora a sugárterhelés?

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy mekkora a sugárterhelése egy, csak a vastagbelet érintő CT vizsgálatnak, ami nem terjed ki az egész hasra. Tudom, hogy az egész has és kismedencei CT sugárterhelése nagyon magas, de nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy csak a vastagbél CT-nél mekkora ez a szám. Üdvözlettel.

Dr. Laki András válasza sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező! A célzott vastagbél CT (más kifejezésekkel CT-colonographia, virtuális kolonoszkópia) általában összesen két sorozatból, a vastagbél levegővel való feltöltése utáni első és intravénás kontrasztanyag adása utáni második sorozatból áll, így összességében kevesebb szelet készül, mint egy teljes has-kismedence áttekintő vizsgálata során. A megvizsgált hasi-kismedencei terület gyakorlatilag ugyanakkora. Ezáltal elmondható, hogy legalább egy sorozatnyi CT felvétellel vagyis kb egyharmadával kisebb a sugárterhelés, mint egy általános hasi-kismedencei vizsgálat esetén, értéke azonban a CT berendezés, az alkalmazott technika és a beteg alkatának függvénye is. A virtuális kolonoszkópia meghatározott javallatokkal végzendő, a tükrözéssel szemben vannak előnyei, de hátrányai is. Nem, derült ki, hogy mi a panasza, miért készülne a vizsgálat és miért nem a sugárterhelés (és kontrasztanyag adás) nélküli, bár bizonyos egyéb kockázatokkal, kellemetlenségekkel szintén járó endoszkópos kolonoszkópiát, vastagbéltükrözést végeznének. A vastagbéltükrözéssel szükség esetén szövettani, mintavétel (biopszia) is végezhető, ami a CT vizsgálat során nem lehetséges. Főleg a fiatal korban a sugárterheléssel járó vizsgálatok kérése és elvégzése előtt meg kell fontolni, hogy nincs-e más, nem ionizáló sugárzást alkalmazó, de hasonló vagy esetleg jobb diagnosztikus eredményt hozó vizsgálat.

Megválaszolva: 2016. január 29.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Többszöri sugárterhelés
Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi időben sajnos több betegségem is volt, ami képalkotó vizsgálatot követelt. Az elmúlt 3 évben volt 3 mellkas röntgenem 1...
Mennyire káros többszöri röntgenek...
Kedves Doktor Úr! Összetett kérdésben szeretném véleményét kérni. Jelenleg 33 éves vagyok. 24 éves koromig évente -néha évente 2 szer is (tüdőgyulladások...
Sugárterhelés
Kedves Doktor Úr! Kicsit aggaszt az idei sugárterhelés, ami ért, szeretném kérni segítségét annak megítélésében, hogy van -e okom aggódni. Idén tavasszal...
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd, decemberben kórházba kerültem és ott...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
2020. Októberében született meg gyermekem és a szülés során symphisiolisist szenvedtem. 5 napig járásképtelen voltam. 6 napra rá megröntgenenzték a medecémet 9...
Röntgen 3hónapos kor előtt.
Tisztelt Dr. Laki András! Kislányomról majdnem egy héttel 3 hónapos kora előtt mellkas röntgen készült. Utólag jöttem rá, hogy a röntgen valószínűleg...