• CT kolonoszkópia: mekkora a sugárterhelés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy mekkora a sugárterhelése egy, csak a vastagbelet érintő CT vizsgálatnak, ami nem terjed ki az egész hasra. Tudom, hogy az egész has és kismedencei CT sugárterhelése nagyon magas, de nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy csak a vastagbél CT-nél mekkora ez a szám. Üdvözlettel: Egy érdeklődő beteg

        Dr. Laki András válasza a sugárterhelés témában

        Tisztelt Kérdező! A célzott vastagbél CT (más kifejezésekkel CT-colonographia, virtuális kolonoszkópia) általában összesen két sorozatból, a vastagbél levegővel való feltöltése utáni első és intravénás kontrasztanyag adása utáni második sorozatból áll, így összességében kevesebb szelet készül, mint egy teljes has-kismedence áttekintő vizsgálata során. A megvizsgált hasi-kismedencei terület gyakorlatilag ugyanakkora. Ezáltal elmondható, hogy legalább egy sorozatnyi CT felvétellel vagyis kb egyharmadával kisebb a sugárterhelés, mint egy általános hasi-kismedencei vizsgálat esetén, értéke azonban a CT berendezés, az alkalmazott technika és a beteg alkatának függvénye is. A virtuális kolonoszkópia meghatározott javallatokkal végzendő, a tükrözéssel szemben vannak előnyei de hátrányai is. Nem derült ki, hogy mi a panasza, miért készülne a vizsgálat és miért nem a sugárterhelés (és kontrasztanyag adás) nélküli, bár bizonyos egyéb kockázatokkal, kellemetlenségekkel szintén járó endoszkópos kolonoszkópiát, vastagbéltükrözést végeznének. A vastagbéltükrözéssel szükség esetén szövettani mintavétel (biopszia) is végezhető, ami a CT vizsgálat során nem lehetséges. Főleg a fiatal korban a sugárterheléssel járó vizsgálatok kérése és elvégzése előtt meg kell fontolni, hogy nincs-e más, nem ionizáló sugárzást alkalmazó, de hasonló vagy esetleg jobb diagnosztikus eredményt hozó vizsgálat.


        Kérdés: 2016. január 27., 20:38; Megválaszolva: 2016. január 29., 22:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr ! 54 éves férfi vagyok, az alábbi koponya natív CT kb. 2,5 éve készült, kérném szíves segítségét az értelmezésében. Főként az első (nem tévedés) felében leírtak érdekelnének, hogy miért alakulhatott ki, okozhat-e...
        Tisztelt doktornő! Koponya MRI vizsgálatot csináltattam, de sajnos számomra a lelet nem egyértelmű. Középvonali, szimmetrikus kamrarendszer. A külsõ és belsõ liquorterek normális tágasságúak. Az agyállományban kórjelzõ értékû...