Röntgen és mellciszta

Két éve tipusos cisztát/cista mammae/ állapítottak meg a mellemben 18mm, majd tavaly 13mm-re csökkent a mérete. Tavaly több mellkasröntgen és átvilágítás is történt (tüdőgyulladás miatt) Kérdezném, hogy a röntgen nem árt a mellcisztának, úgy értem nem rákosodik el tőle? Ebben az életkorban milyen gyakran kell mellultrahangra menni? Májusban lesz egy éve, hogy nézettem (2 gyereket szoptattam, csak gyógyszerrel állt el a tej, az uh-sorvos azt mondta, a szoptatástól van)

Dr. Laki András válasza rtg témában

Tisztelt Kérdező!

Az emlőciszta a röntgenfelvételektől nem rákosodik el, ettől ne aggódjon. Az említett néhány röntgenfelvételnek egyébként sincs reális kockázata az egészségre nézve, a mellkasfelvétel a legkisebb sugárdózisú röntgenvizsgálatok közé tartozik.

Az ismert cisztát, különösen ha mérete csökkentő tendenciát mutat, elég évente ellenőriztetni. Panasz, esetlegesen tapintható újabb elváltozás esetén egyébként, a szakmai protokoll szerint 30 év felett az ultrahang vizsgálat nem elégséges, röntgenmammográfia is végzendő.

Kérdés: 2016. január 07., 11:47; Megválaszolva: 2016. január 10., 21:39
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mit jelent a rtg eredményem
Üdvözlöm. Mit jelent, hogy fokozott lumbalis lordosis, praesacralis rés szűkebb, canalis sacralis distalis nyitott.
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...
Mammográfia és mellkas CT
Tisztelt Doktor Úr! Március 17-én mammográfián voltam, majd ápr. 1-jén mellkas CT-t végeztek (mellkas CT 5 másodperc és 40 másodperc) ....