Teljestest Csontszcintigráfia

A teljestest vizsgálat képein a vázrendszer éles kontúrral rajzolódik ki. A Th. VI-VII. csigolyán körülírt, fokozott aktivitású izotópdúsító góc, a L.III. csigolyán mérsékelt intenzitású, sávalakú aktivitásfokozódás figyelhető meg. A jobb I. bordán sávalakú, mérsékelt aktivitásfokozódás látható. A bal sternoclavicularis izület vetületében jelentős intenzitású radiofarmakon halmozódás mutatható ki. Szeretném megkérdezni, hogy ez a lelet mit jelent? Édesanyám volt a vizsgálaton, ugye nem rák? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza csontszcintigraphia témában

Tisztelt Kérdező!

A kérdésben nem szerepelt, volt-e az izotópvizsgálatot végző szakorvosnak véleménye, javaslata az eredményről, ez is fontos információ volna, továbbá azt sem írta, hogy mi alapján aggódik - volt-e az édesanyjának korábban daganatos megbetegedése és miért készült a vizsgálat. A leírtak alapján véleményem szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezek rosszindulatú gócok volnának, mert gyulladásos és traumás eredetű elváltozások is okozhatnak izotópdúsítást. Külön-külön minden területen elképzelhető valamilyen gyulladásos folyamat - ehhez azonban ismerni kell az előzményeket, tüneteket, laboratórium eredményeket. Sok esetben, ha az izotópvizsgálattal nem lehet eldönteni a kérdést, az érintett csontokról, ízületekről célzott röntgenfelvételeket szoktak készíteni, ritkán más - elsősorban MR - vizsgálatra is szükség lehet.

Kérdés: 2015. február 16., 16:55; Megválaszolva: 2015. február 18., 21:53
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
Röntgenfilm2
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát a korábbi kérdésemre! Az előző kérdésemből kimaradt, hogy oldal irányban állásnál...
Röntgenfilm
Tisztelt Doktor Úr! Pár hete voltam nyaki gerinc röntgen vizsgálaton. Elég közel álltam a fekete röntgenfilmhez, amire a sugár vetült. Amikor...