Hasi CT vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr! 5 éve szenvedek jobb bordaív alatti illetve jobb törzsfél fájdalmaival, amik terhelésre, mozgásra fokozódnak. Gerincgyógyászati, reumatológiai, neuológiai, belgyógyászati vizsgálatok nem hoztak eredményt. 2011. augusztusában a hasi CT vizsgálaton a máj jelentős megnagyobbodását írták le, "az alsó pólusa a crysta vonaláig ér". Több ultrahang vizsgálaton is megállapítottak májnagyobbodást, de az UH vizsgálatok nem egyértelműek. Felmerült az a lehetőség, hogy a máj a törzs hátsó felébe terjeszkedik, ezért az UH vizsgálaton nem látszik egyértelműen. Az orvosok kézi vizsgálattal nem érzik a májat nagyobbnak, a laborértékek is normálisak. Az lenne a kérdésem, hogy elképzelhető ilyen különbség a két vizsgálati módszer között, illetve hogyan lehetne egyértelműen kideríteni a máj méretét? Érdemes lenne-e májvolumen vizsgálatot elvégeztetni? Tisztelettel köszönöm válaszát. M.Ágnes

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Májnagyobbodás témában

Tisztelt Kérdező!

Ha a CT és az ultrahang is májmegnagyobbodást írt le, akkor ezek között nem látok különösebb ellentmondást, legfeljebb a mértékét illetően lehet némi eltérés. A máj mérete egyébként egyéni variációkat mutat, bár van a méretben felső határ is. A megnagyobbodást részben a méretek alapján adhatjuk meg, részben a környezetéhez - ultrahanggal általában a jobb vese alsó széle magasságához - viszonyítjuk; illetve az Ön vizsgálatában a CT során a csípőcsont felső széle (=cristavonal) volt a referencia vonal. A méret leírása így egy bizonyos mértékig szubjektív is. Az ultrahang nem azért nem alkalmas mindig a méretek pontos megadására, mert a máj a hasüreg hátsó széléig terjed, hanem megnagyobbodása esetén nem fér be egyetlen képmezőbe, vagyis két széle közötti távolság nem mérhető jól.

Tapintással a bordaívhez viszonyítanak, és ha a fizikális vizsgálattal nem éreznek kórosat, akkor jelentős májnagyobbodás nem valószínű. Mivel CT vizsgálata már volt, a felvételekből megfelelő mérési-számítási módszerekkel megadható a máj valódi térfogata, ezért szerintem nem szükséges egy újabb vizsgálat elvégzése, de kétséges, hogy érdemes-e ezt egyáltalán kiszámítgatni.

Más kérdés, hogy normális laborértékek, májbetegségre utaló egyéb tünetek mellett egy esetleges májnagyobbodás sem okozna fájdalmat és a mozgásra, terhelésre fokozódó panasz is inkább mozgásszervi eredetre utal. Nem tudom, hogy a "gerincgyógyászati" vizsgálat pontosan mit takar, pl. röntgenfelvétel vagy esetleg CT vagy MR készült-e e gerincéről; ha nem, ilyen irányban még javasolnám kivizsgálását. Volt-e azon a területen műtét, vagy sérülés, szóba jöhet-e például hegesedés, hasfali sérv - utóbbi megállapításában egy erre célzott hasfali ultrahang vizsgálat még segíthet.

Kérdés: 2015. január 30., 15:31; Megválaszolva: 2015. február 01., 11:19
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...